– Oče, oprosti im jer ne znaju što čine – riječi su nadbiskupa Santiaga Ricarda Ezzatija, nakon što je grupa od stotinjak aktivista, pobornika prava na pobačaj, demolirala unutrašnjost katedrale u Santiago de Chileu.

U četvrtak, 25. srpnja, u vrijeme svečane mise na blagdan sv. Jakova, zaštitnika grada, grupa aktivista upala je u katedralu te počela šarati po zidovima, bacati smeće i uništavati sve pred sobom, a sve to uz pogrdne i uvredljive riječi. Pomoćni biskup Santiaga Pedro Ossandón uspio ih je spriječiti da unište glavni oltar, te ih pozvao da u miru i na dostojanstven način izraze svoje zahtjeve. Njegove molbe, međutim, nisu urodile plodom. Aktivisti su krenuli čupati i iznositi klupe na trg ispred katedrale u namjeri da ih zapale, u čemu ih je spriječila policija.

– Odbijamo i odbacujemo ovakav način ponašanja. Ovo je izraz nepoštivanja prava drugih. Oni nisu tolerantni i protive se onome što sami zastupaju – izjavio je čileanski predsjednik Sebastian Pinera i naglasio kako njegova Vlada zastupa pravo na vjersku slobodu, slobodu bogoštovlja i zaštitu nerođenog života.

Spomenimo kako je prosvjed za pravo na pobačaj okupio oko 5000 ljudi, a izazvao ga je slučaj 11-godišnje djevojčice koju je tijekom dvije godine seksualno zlostavljao partner njezine majke. Nakon što je ostala trudna, djevojčica je izjavila kako bi bila sretna da rodi dijete, a njezinu je odluku predsjednik Pinera nazvao ‘dubokom i zrelom’. Ta je izjava potaknula burnu javnu raspravu o pobačaju, a potom i spomenuti prosvjed.

Katedrala će biti zatvorena na pet dana kako bi se izvršili potrebni popravci, a 31. srpnja slavit će se misa reparacije.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]