Na Europskom sveučilištu u Rimu (Università Europea di Roma) u subotu, 25. listopada održana je manifestacija „Sport, više od zabave”. Među poznatim sportašima koji su sudjelovali na manifestaciji bila je i hrvatska skakačica u vis Blanka Vlašić. Skup je organiziralo Europsko sveučilište i TV ABC, Thinking of Sports, a jedan od pokrovitelja bilo je i Papinsko vijeće za laike.

Dvadesetak uglednih sportaša iz različitih sportskih grana, među kojima i osvajači olimpijskih i svjetskih medalja, iznosili su svoja sportska i životna iskustva. Moglo se čuti svjedočenja o osobnim uspjesima i neuspjesima, o napornom radu i žrtvovanju, o ulozi obitelji i prijatelja u postizanju vrhunskih rezultata. Naglasak je stavljen na razvoj sportske osobnosti, na altruizam i izgradnju osobnosti pojedinca bez obzira na sportske uspjehe.

Blanka Vlašić govorila je o ulozi svoje obitelji u njenim sportskim uspjesima. Najveći dio izlaganja posvetila je iskušenjima kroz koje je prolazila u posljednje vrijeme zbog ozljeda koje su je udaljile od natjecanja. Taj teški period joj je životno jako koristio. Susrela se konačno sa sobom samom, prihvatila ograničenja i shvatila da se njen život ne iscrpljuje u pobjedama i obaranju rekorda. Kroz to vrijeme postupno je doživjela intimno obraćenje, zahvaljujući prije svega bratu, ali i nekim svećenicima koji su je pratili na tom putu. Od deklarirane katolkinje koja je samo površno pripadala Crkvi, sada je postala aktivna vjernica koja je pronašla svoj mir i svrhu života koja se ne iscrpljuje u sportu.

Na poziv rektora manifestaciji je nazočio i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vučak.

RV | Bitno.net