ZEMLJA NA RUBU KATASTROFE

Biskupi Venezuele napisali molitvu za Marijin zagovor: Oslobodi nas iz kandži komunizma i socijalizma

Tekst molitve objavljen je na Twitter profilu Venezuelanske biskupske konferencije

Biskupi Venezuele, južnoameričke države koja trenutačno prolazi kroz stanje političkog, gospodarskog i sigurnosnog kaosa, objavili su u nedjelju na društvenim mrežama molitvu u kojoj mole zagovor Blažene Djevice Marije za oslobođenje njihove zemlje iz “kandži socijalizma i komunizma”.

Tekst molitve objavljen je na Twitter profilu Venezuelanske biskupske konferencije i glasi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Presveta Djevice, Gospo Coromotska, nebeska zaštitnice Venezuele, oslobodi našu domovinu iz kandži komunizma i socijalizma.”

Gospa Coromotska je marijanski kult koji je nastao u Venezueli iz ukazanja zabilježenih u 17. stoljeću. Gospa Coromotska proglašena je 1950. zaštitnicom Venezuele.

Objava molitve dogodila se na dan kada su građani izašli na izbore za članove ustavotvorne skupštine. Naime, socijalistički predsjednik Nicolas Maduro želi proglasiti novi Ustav, a to objašnjava kao čin koji će unijeti mir u potpuno razdijeljenu zemlju.

Oporba, pak, tome se oštro suprotstavila i tvrdi kako je riječ tek o političkom manevru i kako će nova skupština donijeti ustav koji će učvrstiti Madurove ovlasti. Ideju o ustavotvornoj skupštini kritizirali su i biskupi, opisujući je kao nepotrebnu i dodatno destabilizirajuću za stanje u zemlji.

Neredi u Venezueli i dalje traju. I nedjeljno glasovanje bilo je s njima obilježeno, a u sukobima s policijom poginulo je 10 ljudi. Agencije su objavile i kako su vlasti na dan glasanja uhitili dvojicu oporbenih čelnika i ne zna se kamo su ih odveli.

Stanje u Venezueli kritično je već nekoliko godina. Zemlja je podijeljena između pristaša Ujedinjene socijalističke stranke koju je utemeljio Hugo Chavez i koja je već 18 godina u toj zemlji na vlasti. Nakon Chavezove smrti 2013. vodstvo u stranci i zemlji preuzeo je Maduro, socijalistička ekonomija i socijalni sustav upali su u krizu zbog pada cijena nafte, energenta kojega izvoz predstavlja glavni prihod u državnom proračunu, a predsjednik je odgovorio povećanjem ovlasti za sebe.

U međuvremenu, zemlja je upala u nestašicu hrane i lijekova i stanje je katastrofalno.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Objavljeno: 1. kolovoza 2017.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi