Katolički biskupi iz cijelog svijeta, okupljeni u Koordinaciju za potporu Crkvi u Svetoj Zemlji (Holy Land Coordination – HLC), između 7. i 14. siječnja posjetit će kršćanske zajednice u Gazi, Betlehemu i Jordanu.

Delegacija pod vodstvom biskupa Declana Langa uključuje prelate s različitih kontinenata: Afrike, Europe i Sjeverne Amerike koji već nekoliko godina zaredom posjećuju ovo područje. Catholic Herald pritom javlja kako je samo od njihova posjeta prije dvije godine u Pojasu Gaze poginulo 2000 ljudi.

Kako javlja agencija Sir, delegacija će hodočašće započeti u Pojasu Gaze gdje će biskupi u župi Svete Obitelji slaviti svetu misu te se potom družiti s dvjestotinjak vjernika. Također očekuje se i njihov posjet kršćanskoj školi i zavodu u kojem se izvode projekti za prihvat i rehabilitaciju osoba nastradalih u ratu 2014. godine.

Posjet Betlehemu, koji bi trebao uslijediti nakon posjeta Gazi, trebao bi poslati snažnu vjersku i političku poruku o diskriminaciji kršćana. Naime kršćani iz sela Beit Jala u blizini Betlehema, izgubili su vlastitu zemlju, uključujući oranice, voćnjake i maslinike, prilikom izgradnje obrambenog zida od strane države Izrael.

Za kraj očekuje se posjet izbjeglicama u Jordanu gdje boravi više od milijun osoba prebjeglih iz ratom opustošenih dijelova Sirije i Iraka.

Biskup Declan izjavio je uoči putovanja kako smatra izrazito važnim da biskupi “stanu uz tamošnje kršćane, koji misle da su zaboravljeni”.

“Moramo čuti njihove priče kako bi se pri povratku mogli zalagati za njih u našim zemljama”, nadodao je voditelj ove delegacije.

Koliko su takvi posjeti važni možda najbolje svjedoči susret koji je kardinal Robert Sarah, današnji predsjednik Kongregacije za bogoštovlje i nauk sakramenata, imao s jednim malim muslimanskim dječakom prilikom njegova posjeta sirijskom izbjegličkom kampu. Prelat tako u svojoj knjizi ‘Bog ili ništa’ piše kako mu je dječak prišao vičući: “Postoji li Alah? Postoji li Alah? Zašto je dopustio da ubiju mog oca?”

Pokušavajući ga utješiti, kardinal Sarah i njegova pratnja pripovijedali su mu o dobrom Gospodinu, Bogu Ocu, Stvoritelju svih prekrasnih stvari koji mrzi zlo.

Premda je dječak u kampu imao sve potrebno za život te mu ničega nije nedostajalo, uključujući hranu, odjeću i krov nad glavom, to ga nije utješilo. Kako svjedoči Sarah, samo “blizina Boga i iskustvo da nas ljubi i pati zajedno s nama, u nama, otkriva misterij patnje te donosi utjehu i unutarnji mir”.

Cilj cijele inicijative, koja je s hodočašćima započela 1998. u organizaciji Biskupske konferencije Engleske i Walesa, jest “molitvom i hodočašćima” podupirati Crkvu u Svetoj Zemlji te im pomoći u njihovoj borbi, zalažući se pritom za njihova osnovna prava.

Tino Krvavica | Bitno.net