“Kurikularna reforma važan je projekt na kojem treba uključiti sve strukture društva, pa se s tim projektom ne bi trebalo žuriti”, izjavio je mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, za Večernji list.

Predsjednik HBK-a komentirao je sporove oko kurikularne reforme, te na upit novinara Darka Pavičića odgovorio:

“Imam dojam kako je ‘skupina entuzijasta’ radila na povjerenom zadatku dosta ‘samostalno’, bez povezanosti s institucijama koje bi im po logici stvari imale što reći i savjetovati. Pogotovu ako se radi o materiji kojom se te institucije desetljećima bave. Oni koji su sada uključeni u projekt ili će to biti moraju u duhu reformske korektnosti i znanstvene poniznosti raditi sa sviješću kako je školstvo nastalo i funkcioniralo stoljećima te da svijet ne počinje od nas”.

Puljić je rekao i kako “postoji solidna podloga znanosti, iskustava i materijala koje treba uzeti u obzir”, te kako kurikularna reforma mora usvojiti znanstvene i antropološke principe”.

“U protivnom riskira se učiniti nešto što će biti vrlo kratkog i prolaznog daha. A to nije smisao reforme”, rekao je.

Biskup dubrovački Mate Uzinić izjavio je kako “školstvo nije onakvo kakvo bi trebalo biti i da promjena treba”.

“Nisam protivnik kurikuluma jer ovo što sada imamo ne funkcionira, ali ne znam zašto se svaki govor o tome da se nešto treba doraditi drži napadom na kurikulum”, rekao je biskup Uzinić i rekao kako nema nikakva temelja tvrdnjama da Crkva stoji iza bilo čega u sprovima oko reforme.

“Crkva i biskupi žele najbolje za našu djecu. Ali sadržaj koji će se ponuditi treba biti što je moguće bolji, a ne da bude površnosti ili podloga za neka ideološka prepucavanja ili nečije druge interese”, rekao je Uzinić.

Biskup sisački mons. Vlado Košić, pak, rekao je kako u reformi treba biti mudriji.

“Neki kažu kako se politika ne smije miješati u to pitanje, a politika ih je dovela i sad ponovno traže od politike da ih podupre. S odgojem djece i znanošću treba biti iznimno oprezan”, upozorio je.

Bitno.net