Prosjak

Globalno siromaštvo središnja je tema svjetskoga političkog programa, ističu predsjednici biskupskih konferencija u dopisu šefovima država G8, kako je 11. lipnja izvijestila njemačka katolička tiskovna agencija KNA. Međunarodna politika mora se orijentirati prema načelu svjetskoga općeg dobra, stoji u dopisu. Čelnici G8 17. i 18. lipnja dolaze na sastanak u sjevernoirski grad Enniskillen.

Globalna financijska i gospodarska kriza, prema mišljenju biskupa, ukazuje na nužnost jačeg zauzimanja protiv utaje poreza i za više transparentnosti te za bolju regulaciju financijskih tržišta. Reguliranje međunarodne trgovine mora biti “u službi cijele ljudske obitelji, brinući posebno o najugroženijim narodima”.

Članove sastanka na vrhu biskupi pozivaju na usklađeno djelovanje prema pravičnim međunarodnim financijama. Gledajući na svjetski razvoj demokracije biskupi ističu: “Ljudsko dostojanstvo traži istinu, a demokracija zahtijeva transparentnost”. Civilno društvo i vjerske organizacije žele se oslanjati na pouzdane informacije da bi mogle kritički i konstruktivno pratiti političko djelovanje.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije (BK), nadbiskup Robert Zollitsch osvrnuo se na “izvanredne mogućnosti” glavnih ekonomskih sila, “koje mogu utjecati na svjetsku ekonomiju i na globalne financije te ih kontrolirati”. Time imaju i posebnu obvezu “promišljanja o interesima najsiromašnijih, najslabijih i najmanjih na ovome svijetu”.

Dopis su potpisali predsjednici BK SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Irske, Japana, Rusije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i münchenski kardinal Reinhard Marx uime Vijeća biskupskih konferencija Europske unije – COMECE.

(ika/bitno.net)