referendum-1024x691

Biskup Paisleyja John Keenan komentirao je sinoć objavljene rezultate škotskog referenduma o neovisnosti na kojem su građani odlučili kako ipak žele ostati u britanskom kraljevstvu, te rekao kako “obje strane u kampanji mogu biti ponosne na svoju borbu”.

“Svaki muškarac, žena i dijete bili su angažirani u raspravi o sudbini naše zemlje. Naravno, Crkva će nastojati ohrabriti ljude da krenu dalje, da prihvate odluku referenduma, međusobne razlike i krenu graditi bolju Škotsku”, rekao je biskup, a prenio Radio Vatikan.

Kako prenosi taj medij, kampanja je prema biskupu pokazala “dvije pozitivne strane Škotske”. Jedna je “domoljublje, ljubav prema našoj zemlji, a druga je ljubav za bratstvo cijelog čovječanstva”.

“Najviše smo Škoti kada sudjelujemo u bratstvu koje je iznad svih granica i svih podjela. Mislim da je to naposljetku prevladalo u srcima Škota”, poručio je biskup Paisleyja.

Za Keenana, ovaj referendum ipak ostavlja iza sebe svijest izraženu na cijelom političkom spektru da se stvari “moraju promijeniti”.

“Ljudi su shvatili kako treba bolje rasporediti društveno bogatstvo, te kako moraju više sudjelovati u donošenju političkih odluka za ovu zemlju”, tvrdi Keenan.

Podsjetimo, 45 posto Škota glasovalo je za odcijepljenje od Britanije, a 55 posto protiv. Odaziv je bio velik – čak 85 posto građana.

Goran Andrijanić | Bitno.net