NIJE MU SE SVIDJELO

Biskup naišao na zatvorena vrata crkava pa poslao snažnu poruku: Ovo je licemjerno

“Postoje neka mjesta na svijetu čija vrata ne bi trebala biti zaključana…”

Foto: www.pexels.com

Biskup Portsmoutha (Engleska), Philip Egan, javno je kritizirao katoličke crkve čija su vrata tijekom dana zatvorena za vjernike, optuživši pri tome jednu za „krajnje licemjerje“.

„Zašto, o zašto?! Upravo sam proveo nekoliko dana izvan svoje biskupije, ali svaka katolička crkva koju sam posjetio bila je zatvorena. Jedna je čak krajnjim licemjerjem na svoja vrata stavila plakat s natpisom „Od održanja do poslanja“, napisao je biskup na svome Twitter profilu.

Egan, koji u svome obraćanju nije želio reći o kojim je crkvama riječ, primijetio je i to kako su, s druge strane, anglikanske crkve bile otvorene za sve koji su ih željeli posjetiti i pomoliti se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je događaj podsjetio na riječi pape Franje iz studenog 2015., kada je Sveti Otac zatražio da vrata crkava uvijek budu otvorena:

“Molim vas, bez zatvorenih vrata crkava”, rekao je Papa; “Postoje neka mjesta na svijetu čija vrata ne bi trebala biti zaključana. Kod nekih to još uvijek nije tako, ali na mnogim su mjestima zaključana vrata postala pravilo.”

Tom je prilikom dodao i kako ovo pravilo vrijedi i za druga područja našega života, no kako je posebno zastrašujuće primjenjivati zatvorenost na crkve. Valja primijetiti kako je Papa iznio takav stav unatoč rastućim terorističkim prijetnjama koje su bile posebno aktualne u vrijeme kada je govorio o držanju crkava otvorenim.

Spominjući ovu temu, teško je ne primijetiti postojanje sličnog problema i kod nas, budući da je pronalaženje otvorene crkve na brojnim mjestima često – izazov. U vremenu kada se žalimo što toliko malo ljudi dolazi u crkve, možda ne bi bilo loše krenuti od toga da ih za početak otvorimo.

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više

Objavljeno: 15. siječnja 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi