Foto: www.freelyphotos.com

Bio je to nastavak dijaloga koji traje već gotovo 30 godina – rekao je u razgovoru za radijsku postaju biskup Brian Farrell, tajnik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Ovoga je puta tema bila važnost i uloga karizmâ u životu Crkve. Bio je to vrlo zanimljiv, iskren i plodan dijalog – napomenuo je biskup te istaknuo da se stiglo gotovo do zaključnoga dokumenta koji obuhvaća pet godina dijaloga.

Primijetivši da bi taj dokument trebao biti temelj za zauzimanje oko uzajamnoga razumijevanja, biskup je kazao da povjerenstvo treba predstaviti jedno razmišljanje, koje potom – kako je rekao – valja razmotriti na našim fakultetima, u našim skupinama, lokalnim udrugama… To je plod dijaloga – istaknuo je tajnik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana te napomenuo da je vrlo važno što bolje razumjeti pentekostalno iskustvo – za nas katolike, naime, nije lako shvatiti takav način življenja Evanđelja – a onda prijeći na novu razinu uzajamnoga poštovanja i razumijevanja, nastojeći ići prema sve većoj suradnji.

Osvrnuvši se na glavna obilježja pentekostalne duhovnosti, biskup je kazao da je to prije svega osjećaj nazočnosti i izravnoga Božjeg djelovanja i u životu svakog pojedinca. A onda i osjećaj poslanja, odnosno osjećaj dužnosti stalnoga prenošenja poruke Evanđelja, jer – objasnio je biskup – oni imaju vrlo snažan osjećaj za činjenicu da bez Krista nismo spašeni.

Na novinarovu primjedbu da u svijetu ima sve više pentekostalaca, kao i katoličkih karizmatika, biskup je Farrell kazao da to – po njegovu mišljenju – odgovara na činjenicu da ljudi danas osjećaju potrebu za istinskom duhovnošću koja nadilazi intelektualno kršćanstvo koje sve svodi na vjeru o nauku koji se treba ili ne treba prihvatiti. Današnji čovjek, međutim, treba osjetiti Božju nazočnost, milost, i to u konkretnom životu, a to pentekostalci i katolički ili kršćanski karizmatici snažno osjećaju i prenose u svojoj radosti i svojemu osjećaju za zajednicu – rekao je tajnik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

RV | Bitno.net