Biskup

U revoluciji religija nije imala nikakvu ulogu, nego se radilo o pitanjima kao što su nezaposlenost i nepravde. “Među kršćanima i muslimanima vladalo je veliko jedinstvo”, rekao je biskup. Kod nedavnih izbora došlo je do vjerske polarizacije. Prije svega izvršen je utjecaj na jednostavne i nepismene ljude, no to se neće ponoviti na idućim izborima.

Međutim, Kyrillos William upozorava da se ne valja previše oslanjati na medijska izvješća, jer često stvaraju krivi dojam o stanju u zemlji. Premda postoje poteškoće i diskriminiranje kršćana, ipak “ne može se govoriti o progonu”, rekao je biskup.

O suradnji s Muslimanskom braćom sumnjičavo je dodao: “Mi im još ne vjerujemo posve”. Muslimanska braća tražila su pogotovo pred izbore kontakte s kršćanima, ali to je bilo samo sredstvo “propagande”.

Poglavar pravoslavnih kopta u Njemačkoj, biskup Anba Damian, pozvao je na poštivanje vjerskih sloboda u arapskim zemljama. “Upravo kao što muslimani djeluju u Njemačkoj i smiju graditi džamije, tako mora biti omogućeno i kršćanima u Egiptu da u svojoj domovini žive svoju vjeru”. “Nježnu sadnicu” revolucije brzo su zagušili vojska i islam, naglasio je biskup kritizirajući stanje u Egiptu. Ipak izrazio je nadu da će se “sadnica” opet oporaviti. (ika/bitno.net)