U Egiptu, prema procjenama biskupa Williama Kyrillosa, člana Koptske katoličke crkve, dugoročno neće doći do razvoja islamske države. “Islamisti su niknuli tijekom revolucije, ali Egipćani nikada nisu htjeli islamsku državu”, rekao je 19. svibnja biskup Kyrillos iz Assiuta na Katoličkom danu u Mannheimu.

Biskup

U revoluciji religija nije imala nikakvu ulogu, nego se radilo o pitanjima kao što su nezaposlenost i nepravde. “Među kršćanima i muslimanima vladalo je veliko jedinstvo”, rekao je biskup. Kod nedavnih izbora došlo je do vjerske polarizacije. Prije svega izvršen je utjecaj na jednostavne i nepismene ljude, no to se neće ponoviti na idućim izborima.

Međutim, Kyrillos William upozorava da se ne valja previše oslanjati na medijska izvješća, jer često stvaraju krivi dojam o stanju u zemlji. Premda postoje poteškoće i diskriminiranje kršćana, ipak “ne može se govoriti o progonu”, rekao je biskup.

O suradnji s Muslimanskom braćom sumnjičavo je dodao: “Mi im još ne vjerujemo posve”. Muslimanska braća tražila su pogotovo pred izbore kontakte s kršćanima, ali to je bilo samo sredstvo “propagande”.

Poglavar pravoslavnih kopta u Njemačkoj, biskup Anba Damian, pozvao je na poštivanje vjerskih sloboda u arapskim zemljama. “Upravo kao što muslimani djeluju u Njemačkoj i smiju graditi džamije, tako mora biti omogućeno i kršćanima u Egiptu da u svojoj domovini žive svoju vjeru”. “Nježnu sadnicu” revolucije brzo su zagušili vojska i islam, naglasio je biskup kritizirajući stanje u Egiptu. Ipak izrazio je nadu da će se “sadnica” opet oporaviti. (ika/bitno.net)