Bračni par Gates već je i ranije davao kontradiktorne izjave o svojoj vjeri, pa je tako Melinda Gates izjavila kako se “osjeća kao katolkinja, ali se ne slaže s naukom Crkve o kontracepciji”

Melinda

Informatički poduzetnik, filantrop i jedan od najbogatijih ljudi svijeta Bill Gates izjavio je u razgovoru za američki časopis Rolling Stone da on i njegova supruga Melinda odgajaju djecu kao katolike, te kako je vjera nadahnula njegov dobrotvorni rad. Istodobno, fundacija koja je posvećena tom dobrotvornom radu financira kontraceptivna sredstva i abortus u zemljama Trećeg svijeta, u čemu bogati par, nažalost, ne vidi nikakvu kontradikciju sa svojim uvjerenjima.

“Moralni sustav koji religija nudi jest supervažan. Odgojili smo našu djecu religijski – redovito idu u Katoličku Crkvu sa svojom mamom i ja im se pridružim. Bio sam jako sretan u životu i zbog toga imam dužnost pokušati smanjiti nejednakost u svijetu. I to je, na neki način religijsko uvjerenje, u najmanju ruku, moralno uvjerenje”, tvrdi Gates.

Upitan vjeruje li u postojanje Boga, Gates je pak odgovorio:

“Slažem se s ljudima poput Richarda Dawkinsa koji smatraju kako je čovječanstvo osjećalo potrebu za mitom o stvaranju…Znanost je ispunila nešto od prostora kojeg je religija prije ispunjavala. Ali, misterij svijeta je zapanjujući i nema znanstvenog objašnjenja kako je došlo do njegova postanka…Mislim da ima smisla vjerovati u Boga, ali koje su to odluke u životu koje će biti drugačije zbog te vaše vjere, to ne znam”, objasnio je Gates način na koji doživljava Boga.

Gates, čovjek koji je 15 puta bio progalašavan najbogatijim čovjekom svijeta, a njegovo se bogatstvo sada procjenjuje na 75 milijardi dolara, napustio je vodstvo Microsofta još 2000. kako bi se posvetio dobrtovornom radu. Bill & Melinda Gates Foundation posvećeni su unaprijeđenju uvjeta života u zemljama u razvoju. Jedna od glavnih aktivnosti te fundacije jest nadzor nad populacijskom politikom,  pa zato organizacija financira i promiče kontraceptivna sredstva i abortus, što je u potpunoj suprotnosti s deklariranim katoličkim uvjerenjima bogatog para, a što su primijetili i brojni komentatori Gatesovih izjava. Melinda Gates je u prošlosti već izjavljivala kako se osjeća kao katolkinja, ali da ne prihvaća crkveni nauk o kontracepciji. Katolička  organizacije za život „Human Life International“ svojedobno je kritizirala aktivnosti fundacije.

G. An. | Bitno.net