Betlehemsko svjetlo mira stize u Connecticut i u Sibir

Betlehemsko svjetlo mira u SAD-u će gorjeti i u znak sjećanja na žrtve poubijane u školi u Newtownu, izvijestila je austrijska televizija ORF u ponedjeljak, 17. prosinca.

Tijekom ekumenske liturgije uz svjetlo mira u subotu u Beču se također molilo za mirnu budućnost na Bliskom istoku. Izviđači iz SAD-a govorili su o “snažnoj simbolici svjetla mira za Sjedinjene Američke Države upravo sada, nakon divljačkog ubijanja u osnovnoj školi u Connecticutu”. Betlehemsko svjetlo mira odlazi u Njemačku, kako bi iz američke vojne baze zrakoplovom odletjelo u New York, odakle će ga američki skauti ponijeti u sve dijelove zemlje.

Svjetlo mira ne putuje samo daleko na zapad, nego i na istok – sve do Vladivostoka. Kao i svake godine Betlehemsko svjetlo mira iz Beča su u Slovačku donijeli tamošnji izviđači, a u Bratislavi ih je u predsjedničkoj palači primio šef države Ivan Gašparović. Gašparović je pohvalio sada već 23-godišnju tradiciju kojom izviđači šire nadu i dobru volju. Podsjetio je da je tradicionalna i predaja svjetla mira “poljskim prijateljima” koji ga potom predaju baltičkim državama. Odatle svjetlo putuje u Rusiji te transsibirskom željeznicom odlazi i u daleki istočni Sibir.

Istovremenom sa svjetlom mira, koje je u Slovačku stiglo 15. prosinca, kreću na put i božićni pjevači koji će između Dunava i Tatra od 24. prosinca do 6. siječnja svojim pjevanjem širiti radost i mir. Organizator akcije u Slovačkoj je pokret kršćanske zajednice djece “eRko”. Oko 26.000 djece i odraslih ove će godine posjetiti 1300 mjesta te oko 70.000 obitelji, čime “pjevači radosne vijesti” najvećim javnim okupljanjima i dragovoljnim akcijama u Slovačkoj prikupljaju pomoć za Afriku. (ika/bitno.net)