Katolička Crkva u Engleskoj oštro protiv prijedloga liberalizacije eutanazije

Prema nedavno objavljenom izvješću, u 2015. godini prijavljen je 2021 slučaj eutanazije – devet puta više nego u godini nakon njezine legalizacije.

Ono što još više zabrinjava jesu riječi predsjednika Povjerenstva za nadzor eutanazije Wima Distelmansa, prema kojima se može zaključiti kako je ova poražavajuća statistika još strašnija. Premda svaki liječnik Povjerenstvu mora prijaviti obavljenu eutanaziju, Distelmans kaže kako “mogu postojati slučajevi u kojima se izvršena eutanazija ne prijavljuje”.

grafico-eutanasia-belgio-2015 copy

Da eutanazija u Belgiji izmiče kontroli potvrdila su istraživanja koja su provela End-of-Life Care Research Group te belgijski Odjel za javno zdravstvo, a koja su pokazala kako čak 47% slučajeva eutanazije u belgijskoj regiji Flandriji nije prijavljeno. Glavni razlozi su izbjegavanje administrativnih poteškoća ili nepostojanje pravnog utemeljenja za izvršenje eutanazije. Također, prema objavljenom istraživanju, u 32% slučajeva eutanazija je izvršena bez prethodnog zahtjeva pacijenta.

Broj neprijavljenih slučajeva eutanazije u Belgiji nikada nije istražen, a prema riječima Carine Brochier iz bruxelleskog Instituta za etiku, mnoge starije osobe strahuju da neće primiti odgovarajuću medicinsku skrb, budući da se bolnicama eutanazija isplati više od dugogodišnje njege pacijenata. Prema izvješćima za 2013. godinu, 5,1% smrtnih slučajeva u Belgiji izazvano je eutanazijom.

Podsjetimo, Belgija je legalizirala eutanaziju 2002. godine, a prema donesenom zakonu svaka punoljetna osoba koja prema izjavi dva liječnika trpi “nepodnošljivu psihičku ili fizičku bol” može zatražiti usmrćivanje, najčešće smrtonosnom injekcijom. Od 2014. godine postupak eutanazije omogućen je i maloljetnim osobama na njihov zahtjev, uz pristanak roditelja te potvrdu psihologa da dijete potpuno razumije posljedice svoje odluke. Izvješća pokazuju kako nijedno dijete do sada nije zatražilo eutanaziju, no pitanje je koliko je ovaj podatak vjerodostojan s obzirom na spomenute riječi predsjednika Povjerenstva za nadzor eutanazije.

O etičkom problemu eutanazije pročitajte NA LINKU!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net