„Da!“ palijativnoj skrbi; „Ne!“ aktivnom potpomognutom samoubojstvu – ponovio je svoj stav predsjednik Središnjeg povjerenstva njemačkih katolika, Thomas Sternberg, u svjetlu rasprave o eutanaziji u psihijatrijskim bolnicama belgijskog reda „Milosrdne braće“. Sternberg je kritizirao nekadašnjeg belgijskog premijera Hermana van Rompuya koji je svojedobno obavljao dužnost predsjednika Europskog vijeća.

Naime, van Rompuy, inače član Kršćansko-demokratske i flamanske stranke, nedavno je neizravno kritizirao Papu i njegovu odluku da tom katoličkom redu zabrani obavljanje eutanazije: „Davno su prošla vremena ‘Roma locuta causa finita’ (hrv. Rim je progovorio, slučaj je zaključen)“, napisao je 13. kolovoza u tweet-poruci belgijski političar koji je ujedno član Odbora povjerenika Milosrdne braće koji regulira rad ukupno 15 klinika koje djeluju u Belgiji i u kojima se liječi oko 5000 pacijenata.

Aktivno potpomognuto samoubojstvo, kako se prakticira u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu, jest i ostaje nepomirljivo s katoličkim naukom – istaknuo je Thomas Sternberg. Mi kao kršćani iznimno cijenimo pravo na samoodređenje. Zabranom organiziranog potpomognutog samoubojstva to se pravo štiti od tuđeg određivanja putem društvenog pritiska. Za Sternberga je neshvatljivo što jedan katolički red ne želi zabraniti da se u njegovih 15 psihijatrijskih bolnica u Belgiji pruža aktivno potpomognuto samoubojstvo.

Podsjetimo da je papa Franjo od spomenutog reda zatražio da do kraja kolovoza ove godine ukine ponudu primjene eutanazije u psihijatrijskim bolnicama kojima upravlja. U slučaju da ne prihvate Papin nalog, mogle bi uslijediti ozbiljne kanonske mjere, sve do izopćenja.

Radio Vatikan | Bitno.net