Biskup Stockholma Anders Arborelius, kojeg je na nedavnom konzistoriju papa Franjo kreirao za kardinala, iznio je u razgovoru za medije ideju koja bi, kako je rekao, dala ženama “veću upravljačku ulogu u Crkvi”.

Kardinal predlaže utemeljenje savjetodavnog tijela u sklopu Svete Stolice koje bi bilo sastavljeno isključivo od žena i neka vrsta pandana zboru kardinala.

“Uloga žene u društvu ili ekonomiji iznimno je važna, ali mi u Crkvi malo s time kasnimo”, rekao je Arborelius u razgovoru za američki National Catholic Reporter, vjerski list koji javnost doživljava kao “liberalan”.

Kardinal je podsjetio kako je, primjerice, sv. Ivan Pavao II. često tražio savjete od sv. Majke Terezije ili Chiare Lubich, utemeljiteljice fokolara.

“Možda tome možemo dati službeniju formu. Imamo Kardinalski zbor, možemo imati i zbor žena koje će savjetovati papu”, rekao je.

Karmelićanin Arborelius prvi je Šveđanin koji je postao biskupom Stockholma još tamo od doba reformacije. Prije njega su na biskupskoj stolici sjedili pripadnici drugih naroda. Također, postao je prvi kardinal u povijesti Švedske, zemlje u kojoj živi oko 150.000 katolika.

Goran Andrijanić | Bitno.net