tn-1526708-tn-dpt-me-last-church-service-1-jpg-20130917

Nedjelja ujutro nije pogodno vrijeme za crkvenu službu, jer su obitelji tada zauzete shoppingom i drugim obiteljskim obvezama, objavili su dužnosnici Anglikanske Crkve i dodali kako je sve veći broj vjernika koji dolaze na službe preko tjedna.

Ovu statistiku iznio je vlč. Adrian Dorber, dekan katedrale u Lichfieldu, i to u ime Anglikanske Crkve, što su prenijeli britanski mediji. Dorber je izjavio kako vjernici, kako je napisao The Telegraph, “sve više okreću leđa stoljećima staroj tradiciji odlaska nedjeljom u crkvu”, ali zato češće dolaze u crkvu preko tjedna. Dekan je rekao kako su mise na radne dane “atraktivnije” jer su “razumno duge”.

“Ljudima je lakše ugurati službe preko tjedna u njihove ubrzane životne stilove, dok vikendima imaju druge obveze kao što su odlazak u shopping, kućanske aktivnosti i odlazak s djecom na sportske aktivnosti. Vikendi su veoma zaposleni, pa je lakše odvojiti pola sata ili sat preko tjedna”, rekao je Dorber pun razumijevanja za poteškoće modernog života i očito bez ikakve potrebe za pozivanjem na treću zapovijed iz Dekaloga koji i njegova crkvena zajednica slijedi.

Kako piše The Telegraph, unutar Anglikanske Crkve sve je jači pokret “Fresh Expressions” (Novi izrazi) koji zagovora susretanje vjernika izvan tradicionalnih vjerskih službi. Riječ je o zajednicama vjernika koji se susreću na raznim mjestima poput pubova ili privatnih domova, a ta vrsta okupljanja potpuno mijenja odlazak u crkvu.

Goran Andrijanić | Bitno.net