Angela_Merkel_(2008)

“Pripadam Evangeličkoj crkvi i kršćanka sam. Vjera mi daje snagu, nadu i orijentaciju, i važna je za mene kao nešto što daje smjer mom životu” – tako je odgovorila njemačka kancelarka Angela Merkel na pitanje što vjera znači za nju.

Razgovor iz kojeg je citirana ova njezina izjava objavljen je na internetskim stranicama njezina ureda, a povod mu je skorašnji susret najmoćnije političarke svijeta s papom Franjom. Merkel, naime, 21. veljače odlazi u audijenciju u Vatikan, te je tim povodom njezina PR služba objavila razgovor u kojem se šefica njemačkih demokršćana i kćerka evangeličkog pastora izjašnjava o svojoj vjeri.

“Za mene je ohrabrujuća spoznaja o tome da mi moja vjera pomaže proći i kroz teške trenutke”, rekla je kancelarka.

Upitana kako komentira sve veći val sekularizma koji prolazi Europom, pa i zemljom kojom ona upravlja, Merkel je rekla kako rješenje vidi u kvalitetnijem vjerskom odgoju. Posebice je važno da Europljani budu svjesni kršćanskih, ali i judaističkih korijena civilizacije u kojoj žive, naglasila je. Istodobno, rekla je i kako se slaže s Papom da vjera prelazi okvire kulturnog identiteta:

“Nije tu riječ o nekoj manifestaciji kulture, jer vjera je nešto što se događa duboko u čovjekovoj osobnosti.”

Na audijenciji s Papom, rekla je, razgovarat će o temama o kojima je i Franjo često govorio u javnosti: siromaštvu i zaštiti okoliša. Merkel je spomenula kako dijeli Papino nezadovoljstvo s lošim odnosom Europe prema imigrantima. Spomenula je i odnos prema islamu i ustvrdila kako kršćanska Europa mora njegovati odnos tolerancije s njim.

Ovo je njezin drugi susret s Papom. Prvi put su se susreli u svibnju 2013., nedugo nakon što je nadbiskup Buenos Airesa izabran.

Zanimljivo je kako je njezin odnos s Franjinim prethodnikom i njezinim sunarodnjakom Benediktom XVI. imao svoje loše faze. Njemačka kancelarka je svojedobno, neki smatraju potpuno nepotrebno, oštro kritizirala papu emeritusa zbog njegove odluke da popravi odnose s odmetnutim Bratstvom sv. Pija X. Problem je bio, kako ga je kancelarka vidjela, u biskupu bratstva Richardu Williamsonu koji je nekim svojim izjavama negirao holokaust. Vatikan je objasnio kako u vrijeme odluke o popravljanju odnosa s Bratstvom nije imao nikakva saznanja o Williamsovim stajalištima, te  je Sveta Stolica tražila od njega da ta stajališta korigira (Williamson je kasnije izbačen iz Bratstva).

Merkeličina kritika Vatikana bila je dočekana loše i u njezinoj stranci – Kršćansko-demokratskoj uniji, pa je jedan od uglednika stranke Willy Wimmer tada komentirao kako je njezin istup bio “potpuno nepotreban”.

G. An. | Bitno.net