Sudska odluka udarac je administraciji predsjednika Baracka Obame koji je zdravstvenu reformu morao pred Vrhovnim sudom braniti prije dvije godine

Privatne tvrtke koje drže do vjerskih uvjerenja ne moraju plaćati svojim radnicima kontracepciju, presudio je američki Vrhovni sud.

U presudi donesenoj s pet glasova za i četiri protiv, sud je odlučio da tvrtke poput Hobby Lobby i Conestoga Wood Specialties koje su podnijele tužbu sudu, ne moraju uključiti kontrolu rađanja u police zdravstvenog osiguranja svojih radnika.

– Vjerska sloboda je temeljno ljudsko pravoKad je riječ o pitanjima vjere u našoj zemljiočekujemo dvije stvari od naše vlade: toleranciju jednakopravnost. Obavezna kontracepcija nikada nije bila blizu ispunjavanju tih očekivanjaAmerikanci su bili prisiljeni da krše svoja vjerska uvjerenja pod prijetnjom razornih kazni – stoji u komentaru presude.

Naime, Obamina administracija je pokušala prisiliti tvrtke poput Hobby Lobby i tisuće prolife tvrtki i organizacija da u skladu s odredbom Obamacarea moraju svojim zaposlenicima platiti kontracepciju i pilule koje izazivaju pobačajMeđutimamerički Vrhovni sud ustvrdio je da se radi o Ustavom zajamčenim pravima poduzetnika da vode svoje obiteljske tvrtke, bez kršenja svojih duboko usađenih vjerskih uvjerenja.

Sudska odluka udarac je administraciji predsjednika Baracka Obame koji je zdravstvenu reformu morao pred Vrhovnim sudom braniti prije dvije godine. Najviši američki sud tada je odlučio da je zakon u skladu s ustavom.

Narod.hr/Bitno.net