AMERIČKI BISKUPI

Radi se o prijedlogu koji bi bolje štitio pravo na prigovor savjesti kad se radi o pobačaju te bi stoga svim vjerskim ustanovama koje pružaju zdravstvene usluge omogućio da služe onima u najvećoj potrebi u skladu sa svojim moralnim uvjerenjem o poštovanju ljudskoga života.

Nadbiskup Joseph E. Kurtz, predsjednik Biskupske konferencije SAD-a izrazio je svoje iznenađenje i žaljenje u službenom priopćenju pozivajući se na postojeće federalne zakone koji već štite pravo na prigovor savjesti: “Predsjednik Obama i mnogi članovi Kongresa, pružili su javnu podršku postojećim zakonima. ANDA služi isključivo tome da im se (postojećim zakonima, op.a.) omogući konzistentno sredstvo provedbe”.

Mons. Joseph Kurtz, također je izrazio „duboku zabrinutost“ zbog činjenice da je „temeljno načelo, koje je prethodno uvijek uživalo široku međustranačku podršku sada postalo stranačko“. Nitko – ističe nadbiskup Kurtz – ne treba biti prisiljen od strane vlade da aktivno sudjeluje o onome što drži oduzimanjem nevinoga života. Tu se ne radi o temi „pristupa“ pobačaju, nego je u pitanju prisila vjernika i drugih ljudi koji se protive pobačaju da u njemu sudjeluju.

Biskupi su stoga pozvali protivnike spomenutog zakona o zaštiti savjesti po pitanju pobačaja da iznova razmotre svoje stajalište.

Navodeći riječi koje je papa Franjo 24. rujna uputio Američkom kongresu, mons. Kurtz je pozvao na obnovu „duha suradnje, koji je ostvario toliko dobra u povijesti Sjedinjenih Država, poštujući međusobne razlike i uvjerenja savjesti“, kao i na nadilaženje stranačkih razgraničenja kako bi se zaštitilo to „temeljno ljudsko pravo“.

Poslanje Crkve u javnome životu je svjedočiti dostojanstvo svakog ljudskog bića i braniti slobodu djelovanja u skladu s vlastitim vjerskim uvjerenjima, štiteći živote najranjivijih – zaključuje se u priopćenju.

Radio Vatikan | Bitno.net