Američka biskupska konferencija s jučerašnjeg je zasjedanja u Baltimoreu poručila kako je spremna na suradnju i dijalog s administracijom novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa te su naglasili i kako američka politika prema izbjeglicama i migrantima mora biti utemeljena na načelima humanosti.

Američki biskupi okupili su se jučer u gradu Baltimoreu na redovitom zasjedanju koje je, eto, ovaj put “palo” tek nekoliko dana nakon predsjedničkih izbora. Na okupljanju biskupa pročitano je pismo koje je sastavio biskup pomoćni Seattlea Eusebio Elizondo koji vodi Odbor za migrante biskupske konferencije. U pismu se poručuje kako biskupi mole za novog predsjednika i ljude njegove administracije te se ujedno naglašava kako će odbor nastaviti “služiti i pomagati ljudima koji bježe od nasilja i konflikta u raznim dijelovima svijeta jer nas na to obvezuje naš katolički identitet”.

“Spremni smo surađivati s novom administracijom kako bismo osigurali da su izbjeglice humano dočekane bez žrtvovanja naše sigurnosti ili temeljnih vrijednosti nas Amerikanaca. Dužnost dočekivanja i zaštite pridošlica, posebice kada je riječ o izbjeglicama, integralni je dio naše misije pomaganja bližnjemu”, stoji u pismu.

Podsjetimo – tijekom predizborne kampanje Trump je obećao kako će izgraditi veliki zid prema Meksiku, odakle dolazi najveći broj migranata, te deportirati sve one koji nisu prijavljeni u SAD-u (takvih je oko 11 milijuna, tvrdi neki). U međuvremenu je omekšao stajališta te je u nedavnom razgovoru izjavio kako će se u deportaciji fokusirati na one migrante koji imaju kriminalnu prošlost. Njih je, procijenio je Trump, između dva i tri milijuna.

O problemu imigranata progovorio je i nadbiskup Joseph Kurtz, predsjednik biskupske konferencije na odlasku, u svom govoru. Kurtz je ujedno naglasio i sve one točke buduće suradnje između biskupa i novog predsjednika, posebice one u kojima su Trumpove izjave pokazale da će Crkva moći podržati ga. Naravno, riječ je o pitanju abortusa – gdje je novi predsjednik najavio kako će imenovati pro-life suce u Vrhovni sud te poštivanje vjerskih sloboda i uvjerenja na koje se također obavezao.

“Bez obzira na to je li riječ o djetetu u majčinoj utrobi ili o obitelji koja traži bolji život i dolazi iz druge zemlje, naša je dužnost ne misliti samo na naše interese nego na opće dobro. Prihvaćamo tu dužnost s entuzijazmom i ulazimo u dijalog pun poštovanja s predsjednikom Trumpom i oba doma Kongresa”, rekao je Kurtz.

Američki biskupi danas će odabrati njegova nasljednika na mjestu predsjednika konferencije, a upravo će taj prelat biti osoba koja će najviše komunicirati s novim predsjednikom.

Goran Andrijanić | Bitno.net