SAD

Američki predsjednički izbori održavaju se svake četvrte godine, a ovo će biti 57. po redu. Sudeći po najnovijim istraživanjima, ovogodišnja predsjednička utrka između demokrata Baracka Obame i republikanca Mitta Romneya prilično je neizvjesna.

Denverski nadbiskup mons. Samuel Aquilla rekao je: “Kao Amerikanci imamo civilnu odgovornost glasanja i sudjelovanja u političkom procesu. Kao katolici, imamo moralnu obvezu da glasujemo prema informiranoj savjesti. Molite za mudrost i vodstvo kad uđete u glasačke kabine!” Nadbiskup je pozvao sve vjernike da mu se pridruže u molitvi za “našu veliku naciju” koja započinje ovoga vikenda. “Zamolimo Boga da nas blagoslovi hrabrošću da živimo u istini, i za one vođe koje se zalažu za prava nerođenih i vjerske slobode”, kaže denverski nadbiskup.

Kao poticaj za veće molitveno zalaganje pred iznimno važnu odluku za svaku zemlju, u denverskoj će katedrali, bazilici Bezgrešnog začeća, biti organizirano gotovo cjelodnevno euharistijsko klanjanje na sam dan izbora.

Nadbiskupija je za molitveni obrazac predložila izvrstan tekst kardinala Francisa Spellmana iz sredine 20. stoljeća “Molitva za Ameriku”. Njome se moli Gospodina da blagoslovi zemlju hrabrim i pobožnim duhom, ljudima koji imaju viziju, hrabrost i snagu za stvaranje i postignuće, te da koračajući Gospodinovim stopama ne zalutaju. Molitva završava ovim riječima: „Bože, blagoslovi Ameriku! Čuj molitvu za naš narod, daruj svoje vodstvo našim vođama, zaštitu našim sinovima i nauči nas da je put života u Božjoj volji i miru.”

J.J. | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com