USA

Posljednjeg dana plenarnog zasjedanja Američke biskupske konferencije, odbačena je rezolucija kojom bi se Svetu Stolicu „potaknulo“ da objavi sve dokumente o optužbama povezanim sa slučajem nadbiskupa Theodorea McCarricka.

Tekst rezolucije o kojoj su biskupi glasovali glasio je: “Uzevši u obzir istragu Svete Stolice o slučaju nadbiskupa McCarricka koja je u tijeku, Američka biskupska konferencija potiče Svetu Stolicu da uskoro objavi svu dokumentaciju, koja se u skladu s kanonskim i civilnim zakonom može objaviti, po pitanju optužbi za neprimjereno ponašanje nadbiskupa McCarricka.”

Nakon debate koja je trajala oko pola sata, omjerom 83 glasa ‘za’ i 137 glasova ‘protiv’ odlučeno je da je navedena rezolucija suvišna.

Jedan od prisutnih koji je tijekom debate uzeo riječ bio je biskup Chicaga, Blase Cupich. “Dakle, glasujemo o tome hoćemo li od Svete Stolice zatražiti ono što je ona već rekla da će učiniti?” zapitao je Cupich, dodavši kako je “Petrov nasljednik rekao da će biti iskren oko ovoga pitanja“, te pozvavši američke biskupe da vjeruju Papi na riječ.

Biskup Lansinga, Earl Boyea, koji je predložio glasovanje o ovoj rezoluciji, tijekom rasprave je rekao kako cijela rezolucija “počiva na riječi ‘ohrabriti'”, te kako se “odluka naposljetku prepušta Svetoj Stolici”.

“Želimo dati do znanja da želimo da se nešto učini; oni će odlučiti što je to, a ne mi”, rekao je Boyea čiji je prijedlog odbačen.

Podsjetimo kako su američki biskupi prošlog mjeseca podržali vatikansku istragu o McCarrickovu slučaju, izjavom koju je potpisao predsjednik Američke biskupske konferencije, kardinal Daniel DiNardo, u kojoj je stajalo da biskupi pozdravljaju istragu McCarrickovih spisa.

Ivo Džeba | Bitno.net