Foto: Ines Perković

Koronavirus proširio se cijelim svijetom, a u želji da doprinesu njegovu obuzdavanju, brojne biskupije izdale su posebne naputke vezane za liturgijska slavlja i događaje koji se organiziraju u crkvenim prostorima.

Biskup Tylera (Teksas), Joseph Edward Strickland, sa svoje je strane pozvao sve svećenike biskupije da održe euharistijsku procesiju kako bi se virus što prije suzbio.

“Pozivam svakog katoličkog svećenika da povede jednostavnu euharistijsku procesiju oko svoje crkve u razdoblju do svetkovine svetoga Josipa 19. ožujka, kao pokoru za grijehe, za Kristovu iscjeljujuću ruku nad koronavirusom te kako bi svi ljudi bili Bogu ugodni, odvažni sinovi i učenici Njegova Sina Isusa Krista”, napisao je biskup na svom Twitter profilu.

Na svome blogu biskup je u nekoliko točaka opisao kako bi procesija trebala izgledati. Tako je preporučio da se cijela procesija odvije na crkvenom području kako ne bi bilo potrebe za izdavanjem dozvole od strane gradskih vlasti.

“Ispravan odnos poštovanja prema Presvetom sakramentu je od najviše važnosti, ali procesija ne mora biti složena, svećenik u albi i misnom ruhu s dvoje poslužitelja je sve što je potrebno”, napisao je biskup dodavši da su i vjernici pozvani sudjelovati, ali da bi njihov broj zbog sigurnosnih razloga trebao biti ograničen.

“Drugi vjernici koji žele sudjelovati trebali bi biti potaknuti da ostanu u crkvi i mole kad procesija bude izlazila iz crkve, ostavši tamo kako bi izrazili dobrodošlicu kad se naš Gospodin vrati nakon procesije”, dodao je biskup.

Svoj je tekst zaključio riječima kako je svrha procesije molitva i posvještenje da je Gospodin uvijek uz nas. “Okrenimo se njemu kao Gospodaru Gospodara i uvijek tražimo Njegovu Blaženu Majku da nam se pridruži u molitvi zagovarajući za nas na prijestolju našeg Nebeskog Oca”, napisao je Strickland.

Ivo Džeba | Bitno.net