U organizaciji Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) u glavnome gradu Gane održan je radni sastanak afričkih biskupa na temu „Obitelj u Africi: Koja su iskustva i doprinosi za 14. redovnu biskupsku sinodu?“ Na susretu je sudjelovalo 45 biskupa i pet kardinala, među kojima i prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata mons. Robert Sarah. U obraćanju biskupima, kard. Sarah pozvao ih je da na skorašnjoj sinodi o obitelji „govore jednim glasom“.

– Potičem vas da govorite jasnim i vjerodostojnim glasom u sinovskoj ljubavi prema Crkvi. Budite svjesni poslanja Crkve, štitite svetost braka kojega napadaju različite ideologije nastojeći uništiti afričku obitelj. Ne bojte se iznijeti crkveni nauk o braku – kazao je kard. Sarah.

Predsjednik Biskupske konferencije Gane mons. Joseph Osei-Bonsu u pozdravnom je govoru podsjetio kako je brak zajednica muškarca i žene, te odbacio ideju tzv. istospolnih brakova, dok je potpredsjednik SECAM-a istaknuo kako Crkva mora još više poraditi na evangelizaciji obitelji, te učiniti obitelji pravim evangelizatorima.

Osobito zanimljivo bilo je izlaganje profesora Edouarda Adea sa Sveučilišta Zapadne Afrike koji je, govoreći o očekivanjama od predstojeće sinode, upozorio na „strategiju neprijatelja ljudskog roda“ koja se očituje u namjernom stvaranju na prvi pogled neprimjetnih ‘rupa’ koje bi se vremenom mogle proširiti, a sve uz tvrdnje kako se nauk ne želi mijenjati.

Jedan od najboljih primjera ove strategije govor je o  takozvanim „posebnim situacijama“, pri čemu je jasno da oni koji o njima govore dobro znaju kako je to samo početak. Očit primjer je u nekim državama već uobičajena praksa pričešćivanja rastavljenih i civilno vjenčanih, čime se Crkvu i njezino Učiteljstvo želi staviti pred gotov čin.

U ovu strategiju, prema dr. Adeu, uklapa se i govor o traženju „uravnoteženih rješenja“ koja bi pomirila zahtjeve za bezuvjetno priznavanje istospolnih brakova i rastave braka, sa strogim naukom Crkve o braku.

Profesor Ade upozorio je i na „trojanske konje“ koje zagovornici promjena žele unijeti u crkveni nauk. Primjeri ovih doktrinarnih uljeza su takozvano prepoznavanje pozitivnih vrijednosti u svim oblicima životnih zajednica ili razumijevanje nerazrješivosti braka kao teško ostvarivog ideala.

Govor dr. Adea na biskupe je ostavio snažan dojam, te su njegova razmišljanja postala dijelom završne izjave afričkih biskupa u kojoj je posebno naglašava kako se „mora započeti od vjere, potvrditi ju i živjeti u cilju duboke evangelizacije kultura“, a ne se prilagođavati „jeziku strujanja koja žele uništiti obitelj“.

Dodajmo kako su ovakvi susreti biskupa potpuno uobičajeni, te kako su na europskoj razini održana dva ovakva presinodalna susreta europskih biskupa – u poljskom gradu Torunu, te u Rimu.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net