Nekoliko stotina doktora pobunilo se protiv planova Kraljevskog koledža opstetricije i ginekologije (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists – RCOG) da podrži zakonske promjene koje bi abortus u Engleskoj i Walesu učinili još dostupnijim nego sada.

RCOG će uskoro glasovati za podršku prijedlogu još permisivnijem zakonu o abortusu prema kojemu žena neće trebati nikakav razlog za zahtjev za abortus i bit će joj dovoljno mišljenje samo jednog liječnika.

U ovom trenutku, prema zakonu iz 1967., žena koja želi napraviti abortus treba za to imati mišljenje dvojice liječnika koji će potvrditi da trudnoća ugrožava “fizičko ili psihičko zdravlje majke”. Taj zakon jedan je od “liberalnijih” u Europi kada je abortus u pitanju, a sve je više onih koji tvrde kako liječnici potpisuju zahtjeve za abortus a da se pritom ne upoznaju sa slučajevima. Međutim, unatoč tome, ljudi koji vode RCOG žele učiniti ubijanje nerođene djece još dostupnijim.

Predsjednica RCOG-a Lesley Regan izjavljivala je kako abortus treba biti dostupan kao i “svaki drugi medicinski zahvat”. U svojoj argumentaciji usporedila je abortus s uklanjanjem deformacije palca stopala.

Pri tome Regan je isključila iz procesa glasanja članstvo RCOG-a koje broji oko 6000 članova. O potpori prijedlogu glasat će samo Vijeće RCOG-a koje ima 33 člana.

Sada su doktori, njih ukupno 650 od kojih su četrdesetak njih članovi RCOG-a, uputili otvoreno pismo Regan i poručili kako je potpuno neprihvatljivo da ovako radikalne promjene bivaju predlagane, a da o njima nije glasalo članstvo strukovne udruge.

“Potpuno je neprihvatljivo da članstvo nije dobilo tu prigodu, a vi ste odbili dati bilo kakvu informaciju o tome dok Vijeće ne glasa o prijedlogu. Kao liječnici i studenti medicine protiv smo ove ekstremne pozicije koja se nameće članstvu RCOG-a… Imamo različita stajališta o abortusu, ali vjerujemo da je ovaj potez u neskladu s našom liječničkom odgovornošću i željama britanskih žena o reguliranu pobačaja. Malena skupina s ekstremnim stajalištima o abortusu radi kampanju za radikalan zakon…”, stoji u otvorenom pismu Lesley Regan u kojem se navodi i kako članovi Vijeća RCOG-a “imaju pravo na svoje mišljenje, ali ga ne mogu nametati cijeloj strukovnoj udruzi”.

Kolumnist britanskog The Daily Maila Max Pemberton, inače psihijatar po struci, napisao je kako inicijativa Regan nema ništa s medicinom.

“To je političko stajalište… Feministkinje politiziraju abortus i inzistiraju na tome da svaka žena treba dobiti što traži bez ikakva obaziranja na etička pitanja – i to je skandalozno”, napisao je.

Goran Andrijanić | Bitno.net