Voditelj Bratstva “Muževi katolici” Veseljko Kralj koji sudjeluje u molitvi krunice na Trgu bana Josipa Jelačića prije dva dana je na Facebooku objavio kako mu je Tomato suspendirao broj zbog sumnje na „moguću terorističku prijetnju“.

„S obzirom da u subotu muškarci katolici mole sv. Krunicu na Trgu bana Josipa Jelačića, obavijestio sam prije par dana, o tome nekoliko prijatelja i braće u Kristu, SMS porukom i potaknuo na dolazak. Upravo zbog te ‘sporne’ poruke, mobilni operater Tomato mi je danas ukinuo broj.

Citiram njihovog djelatnika:

‘S obzirom na moguću terorističku prijetnju, vaš broj je suspendiran trajno!’“, napisao je gospodin Kralj te prenio sadržaj poruke u kojoj je pozivao svoje kontakte na molitvu.

Potaknuti ovom objavom odlučili smo kontaktirati teleoperatera A1 koji je vlasnik Tomata za komentar iznesenih navoda.

Tamo su nam poručili kako je broj kojim se g. Kralj koristio privremeno suspendiran „zbog sumnje na slanje neželjenih SPAM poruka”, te je “u skladu s Općim uvjetima poslovanja A1 Hrvatska procijenjeno da se radi o zlouporabi A1 usluga“.

„A1 Hrvatska štiti svoje korisnike od neželjenih poruka koje mogu, između ostaloga, sadržavati linkove na lažne stranice, maliciozni softver, odnosno viruse ili uznemirujuće poruke. S obzirom na to da je s navedenog broja u kratkom vremenu poslano gotovo 800 poruka na više stotina brojeva i to s neregistriranog broja, sustav ga je prepoznao kao moguću prevaru“, naveli su u nastavku odgovora iz A1.

Dodatno, napominju kako u A1 ne nadziru sadržaj komunikacije korisnika što je i zabranjeno prema odredbama Zakona o elektroničkim komunikacijama.

„Stoga i ne postoji bilo kakva procedura po kojoj bi A1 Hrvatska bilježila sadržaj komunikacije niti primjenjivala mjere ograničavanja korištenja usluga ili privremenog isključenja koje bi se zasnivale na analizi sadržaja komunikacije“, poručuju iz A1.

Pojašnjavaju i kako do svega ne bi došlo da je korisnik registrirao broj „jer bismo znali da iza njega stoji stvarna osoba“.

Naposljetku su poručili kako je preslušavanjem razgovora između korisnika i A1 službe za korisnike utvrđeno kako „razlozi koje [g. Kralj] navodi za suspenziju nikada nisu spominjani“.