Na kampanju se u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo predsjednik Pokreta za život u Italiji Carlo Casini. Cilj nam je do studenoga prikupiti milijun potpisa, koliko predviđa propis da se Europski parlament primora raspravljati o pravima embrija. U Parlamentu i pred Europskim povjerenstvom želimo očitovati snagu našega zahtjeva, dakle želimo prikupiti puno više potpisa a pred nama su još dva mjeseca – objasnio je Casini.

Na primjedbu da kampanja želi zaustaviti manipuliranje ljudskim embrijima, rekao je da se primjedba odnosi na embrijske matične stanice, koje ničemu ne služe. Oko matičnih stanica postoji velika nejasnoća. Matične su stanice nazočne u svim dijelovima tijela, a vrlo su korisne za znanstveno istraživanje i liječenje bolesti. Dok su stanice ljudskog tijela, različite od embrijskih – uporabljive i činjenično se rabe, matične stanice embrija u prvim danima života – dok su još u kušalici – ničemu ne služe. To je znanstveno dokazano, a ipak se od Europe iz ideoloških razloga traži novac za istraživanje na embrijskim stanicama, jer ako se dobije novac za uništavanje embrija, onda znači da embriji nisu ljudska bića – ustvrdio je Casini.

Na upit o kampanji u drugim europskim državama, rekao je da se potpisi prikupljaju u svih 28 država Europske unije. Propis veli da nije dostatan milijun potpisa nego određuje prikupljanje potpisa u barem sedam članica Europske Unije, a taj je minimum već prikupljen u deset zemalja. Cilj je u svih 28 država, koje podupiru inicijativu, ostvariti minimum, tako da se može govoriti o općem konsenzusu u Europskoj uniji.

[facebook]Podržavaš li život od rođenja do naravne smrti, klikni Like![/facebook]

Na primjedbu da je danas u modi ‘iznajmljivanje maternice’ rekao je da je iznajmljivanje maternica u Europi zakonom zabranjeno, bar u Europi koju ja poznajem, zajedničkoj. Baš sam ja 1989. godine pokrenuo i bio izvjestitelj rezolucije koja je obvezala Europu da zabrani iznajmljivanje maternice. Dakle, za sada je to nemoguće. Majčinstvo je vrlo važno i ne može biti predmetom trgovanja. U Europi nije dopuštena trgovina ljudskim tijelom. Ali to još nije dovoljno da bi se svima priznao ljudski život, no nešto je; to je prvi korak da se s vremenom postignu viši ciljevi, kao što je priznavanje prava na život od samog začetka, kako to zahtijeva inicijativa ‘Jedan od nas’ – objasnio je Casini.

Na upit o prizivu savjesti, rekao je da je priziv savjesti nepovrjedivo pravo osobe, priznaje ga Talijanski ustav i Ustavni sud, a u Europi ga je odnedavno priznala i parlamentarna skupština Europskog vijeća. No unatoč tomu u Italiji se, također i u Hrvatskoj, pa i cijeloj Europi oštro napada pravo na priziv savjesti, jer liječnikov priziv savjesti smeta onima koji bi željeli imati slobodne ruke glede embrija – primijetio je Casini. Da bi se imale ‘slobodne ruke’ – nastavio je Casini – treba biti uvjeren i druge uvjeriti kako je riječ o nečemu što nije ljudska osoba, nije dakle subjekt nego je predmet, a to se može vjerovati zavaravanjem samoga sebe i smatrati ‘ludima’ sve koji drugačije misle. Stoga napadu na priziv savjesti nije cilj veći broj pobačaja, nego ideologijom spriječiti svjedočenje onih koji znaju što je život, odnosno liječnike.

Život je najveći dar, ali mu prijete ljudi koji ne znaju što čine – ustvrdio je bivši primas Nizozemske i nadbiskup Utrechta kardinal Adrianus Simonis pregledavajući izloške Talijanskog pokreta za život na meetingu u Riminiju. Kardinal je potpisom podupro europsku inicijativu ‘Jedan od nas’ te ohrabrio dragovoljce zauzete u promidžbi i obrani života da se posustaju u zauzimanju za život.

Link na kojem možete potpisati: http://www.oneofus.eu/hr/

(rv/bitno.net)