ubijeni trapisti

Samostan Majke Božje Altaške u Alžiru, iz kojeg su teroristi 1996. oteli, a potom i pogubili sedmoricu trapističkih monaha (o njihovoj mučeničkoj smrti snimljen je i film ‘O ljudima i bogovima’) bit će uskoro ponovno otvoren i u njega će se vratiti redovnici, obznanio je biskup Konstantina i apostolski administrator Alžira Paul Desfrages.

U samostan napušten već 20 godina monasi će se vratiti u travnju ove godine, upravo na obljetnicu tragičnog događaja. Vidimo kako žrtva trapista koji prije 20 godina nisu željeli napustiti svoj samostan ipak nije bila uzlaudna. “Krv mučenika sjeme je novih kršćana”, kako je govorio svojedobno jedan od crkvenih otaca Tertulijan.

Podsjetimo – u tom su samostanu živjeli trapistički redovnici stari od 50 do 80 godina. Oteli su ih pripadnici islamističke skupine kako bi tražili od francuskih vlasti oslobađanje svojih članova iz francuskih zatvora. Međutim, vlada u Parizu je to odbila, a redovnici su ubijeni osam tjedana nakon što su oteti iz samostana.

O njihovoj priči snimljen je film “O ljudima i bogovima” redatelja Xaviera Beauvoisa, jedan od najdojmljivjih filmova s religijskom tematikom uopće.

Više o filmu možete pročitati OVDJE.

OVDJE možete pročitati dirljivu oporuku koju je dvije godine prije smrti, kada je situacija u Alžiru bila već potpuno neizvjesna, napisao prior samostana otac Christian de Chergé.

G. An. | Bitno.net