dani_hsib, Dani hrvatskih svetaca i blazenika

U Križevcima će od četvrtka 26. do nedjelje 29. svibnja 2016. biti održani 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani: sv. Marko Križevčanin, sluga Božji Bonifacije Pavletić, sv. Leopold Bogdan Mandić te hrvatski dominikanski blaženici, a kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika, projekcije dokumentarnoga i crtanoga filma.

Manifestacija će započeti u četvrtak 26. svibnja u 18.30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka.

Taj je dan posvećen sv. Marku Križevčaninu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast nakon otvorenja Dana izvesti članovi Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Glazbeni obol euharistiji dat će zbor župe sv. Ane Križevci.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba slika s likovima hrvatskih svetaca i blaženika u tehnici akrilika na platnu akademskog slikara Ante Mamuše. Uz križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena i ravnateljice Gradskoga muzeja u Križevcima Lane Okroša Rožić, na otvorenju će izložbe sudjelovati direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba Ksenija Abramović koja i organizira izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te autor. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i Vokalni sastav „Allegro“. Kroz program će voditi Tanja Baran, a izložbu će otvoriti mons. Vjekoslav Huzjak.

Drugi dan manifestacije, petak 27. svibnja, u povodu otvorenja kauze za proglašenje blaženim sluge Božjeg Bonifacija Pavletića bit će u čast novoga sluge Božjega. Pretprogram će u 18.30 sati u crkvi sv. Ane biti u izvedbi promicatelja štovanja sluge Božjeg Bonifacija Pavletića Dragutina Pasarića. Nakon toga će u 19.00 sati misno slavlje, uz glazbenu pratnju katedralnog zbora Sisačke biskupije, predvoditi sisački biskup mons. Vlado Košić. U 20.15 će sati u Hrvatskom domu u središtu Križevaca biti održan okrugli stol „Štuju li Hrvati dovoljno svoje svece?“ na kojem će sudjelovati biskup Košić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml., prof. hrvatskoga jezika na KBF-u u Zagrebu Nada Babić, v. d. glavnog urednika 3. programa Hrvatske televizije Krešimir Čokolić te učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci uz vodstvo prof. Danijele Zagorec. Moderatorica okrugloga stola bit će Lejdi Oreb, a u glazbenom će programu nastupiti glazbenik Ivan Mikulić.

Trećega dana, u subotu 28. svibnja, program će, u povodu Godine Božjeg milosrđa, biti posvećen zaštitniku Godine sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Pretprogram će u crkvi sv. Ane od 18.30 sati biti u izvedbi tajnika Hrvatske kapucinske provincije fra Nedjeljka Golubara. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, a misu će glazbeno animirati Klapa „Janjevo“ – Zagreb. Nakon toga će biti projiciran filmski prikaz života i djelovanja sv. Leopolda Bogdana Mandića „Dođite k meni i ja ću vas odmoriti“ autora Tomislava Jelinčića i Petre Radin.

Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10.00 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva, pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15.00 sati. Pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik „Mali koncil – Mak“. Mjesečnik će tom prigodom proslaviti 50. godišnjicu postojanja te će biti izvučeni dobitnici jubilejske „Makove“ nagradne igre posvećene hrvatskim svecima i blaženicima. Dobitnike nagrada izvlačit će fra Jure Šarčević.

Posljednjega četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 29. svibnja, program će biti posvećen hrvatskim dominikanskim blaženicima – bl. Augustinu Kažotiću, bl. Ozani Kotorskoj, bl. Nikoli Milinoviću i fr. Dominiku Baraču – u povodu 800 godina dominikanskoga reda. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen hrvatskim dominikanskim blaženicima u 09.30 sati u crkvi sv. Ane izvest sestre dominikanke i dominikanski bogoslovi. Misno će slavlje u 10.00 sati predvoditi provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić, a pjevat će dječji zbor župe sv. Ane Križevci. Nakon mise će premijerno biti prikazan crtani film „Sveti Dominik“ iz serijala „Moja katolička obitelj“ EWTN televizije i u izvršnoj produkciji „Laudato televizije“.

8. Dane hrvatskih svetaca i blaženika – pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te Glasa Koncila – u zajedništvu organiziraju: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba, Dječji mjesečnik „Mali koncil – MAK“, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci.

Detaljnije se o programu može doznati na mrežnim stranicama: www.kranjcic.hr i www.sveci.kranjcic.hr ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 204 182.

Bitno.net