Molitvena akcija Kotorske biskupije “144 svijeće za 144 obitelji” započela je na blagdan Sv. obitelji, 31. prosinca, u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru.

Kotor

Kotorski biskup Ilija Janjić, uz nazočnost generalnog vikara i katedralnog župnika don Antona Belana, povjerenika za pastoral obitelji don Dejana Turze i okupljenih vjernika, nakon mise, blagoslovio je 144 svijeće. Molitvena akcija odgovor je na vapaj i duboku čežnju današnjeg čovjeka “Gospodine, umnoži nam vjeru!”
Crkva u Kotoru želi i na ovaj način promicati bračne i obiteljske vrijednosti te ne dopustiti obiteljima da budu usamljene i prepuštene samoj sebi u suočavanju s brojnim problemima i izazovima u suvremenom svijetu. Nastoji se ostvariti duhovno zajedništvo tako što će po desetak obitelji iz svake od župa, kao predstavnici župe, u svojim obiteljima moliti. Ova godina je i godina iznimno značajnog jubileja, 1700 godina od Milanskog edikta (313 – 2013). Stoga je to posebno istaknuto zavjetnim križem koji će biti postavljen iznad Kotora, a njegova fotografija nalazi se i na svakoj od svijeća. Svijeće su zavjetni dar dvojice pomoraca. Uz upaljenu blagoslovljenu svijeću svakodnevno se moli molitva Zagovora Sv. Obitelji (prema predlošku blaženoga pape Ivana Pavla II.) i Litanije Sv. Obitelji sve do jedne od korizmenih nedjelja, kada će se iznad Kotora, na zvonik crkve Gospe od zdravlja postaviti zavjetni križ.
Broj 144 je prepun simbolike u Bibliji (Otk 7 i Otk 14) te ovdje označava cjelokupni Kristov naroda u Kotorskoj biskupiji. Moli se za sve obitelji koje su u krizi, za one koji su samo u civilnom braku da se otvore punini Božjeg blagoslova vjenčanjem u Crkvi, za bračnu plodnost i otvorenost životu, za mlade koji se boje bračnog i obiteljskog života te posebno za one koji traže životnog druga da ga po Božjoj milosti pronađu.

Prilikom blagoslova svijeća biskup Janjić je rekao: “U Godini vjere Crkva želi pomoći suvremenom čovjeku vratiti ga njegovoj istinskoj čovječnosti i prvotnom dostojanstvu. Tu je nezamjenjiva uloga obitelji. Obitelj je baština čovječanstva, temelj svakog društva, veliko blago supružnika i nezamjenjivo dobro djece. Nasuprot umreženost u zlu, koja želi razarati, mi se umrežavamo u dobru: u molitvi, u Isusu Kristu, stoga, neka ovih 144 svijeća plamte u 144 obitelji uz iskrenu i postojanu molitvu za sve obitelji Kotorske biskupije”.

U popodnevnim satima istoga dana, povjerenik za pastoral obitelji don Dejan Turza je u svetištu Bl. Gracija na Muo zajedno s okupljenim vjernicima molio za zagovor Bl. Gracije koji je u današnje vrijeme posebno prepoznat kao pomiritelj, onaj koji povezuje parove i oživljuje obitelji. On će tijekom 2013. godine obići sve župe i poticati na promicanje obiteljskih vrijednosti te posebno biskupov apel da se parovi koji su samo civilno vjenčani, vjenčaju i u crkvi.(ika/bitno.net)