TV

Katolička organizacija „Catholics in Media Associates“ (CIMA) dio je američke zabavne industrije i već 19 godina zaredom dodjeljuje nagrade nazvane „Katolički Oscari“.

Ove godine manifestacija se održala 29. travnja u Beverly Hillsu, a jedna od nagrada pripala je kontroverznoj ABC-jevoj humorističnoj seriji „Moderna obitelj“ koja se u Hrvatskoj prikazuje na RTL2.

Među likovima u seriji nalazi se i homoseksualni par koji je usvojio dijete. Zbog odluke o dodjeli nagrade ovoj seriji CIMA je primila brojna pisma negodovanja. Među članovima Upravnog odbora CIMA-e su dva svećenika, otac Edward Siebert, SJ, i kapucin otac Tony Scannell, te jedna američka redovnica.

U svezi s ovom odlukom zanimljivo je spomenuti da je Vatikan još 2009. godine pokrenuo vizitaciju i naložio temeljitu provjeru djelovanja krovne organizacije koja okuplja poglavarice ženskih katoličkih redova iz SAD-a LCWR, nakon što su u Rimu procijenili da redovnice potkopavaju katolički nauk o svećeništvu, homoseksualnosti, pobačaju i eutanaziji. Predmet je najprije bio povjeren kardinalu Francu Rodéu, dok je bio na čelu Kongregacije za ustanove posvećena života, a potom se stanjem među američkim redovnicama pozabavila i Kongregacija za nauk vjere, koju vodi američki kardinal William Levada. On je u apostolsku vizitaciju američkih redovnica uputio ohajskog biskupa Leonarda Blairea, koji je izvijestio Vatikan da su se mnoge časne udaljile “od temeljnoga kristološkog centra”, često se “suprotstavljajući crkvenom učiteljstvu“.

Časna sestra J. Lora Dambroski, predsjednica LCWR-a, izjavila je pak kako je vatikanska vizitacija “izazov kreativnom življenju evanđelja”.

Kako „kreativno življenje evanđelja“ američkih redovnica izgleda u stvarnosti pokazuje i njihovo sudjelovanje u odboru koji je dodijelio nagradu TV seriji koja promiče homoseksualne veze i pravo da istospolni parovi usvajaju djecu.

K. S. | Bitno.net