Dragi Thom,

primili smo tvoje pismo jutros. Ja ću ti odgovoriti sa svojeg stajališta, a Elaine naravno sa svojeg.

Prvo, biti zaljubljen, to je jedna divna stvar, možda čak i najbolja koja ti se može dogoditi. Nemoj nikome dopustiti da to umanji ili učini manje važnim.

Drugo, postoji više vrsta ljubavi. Prva je ona egoistična, jadna, škrta, koja hoće sebe uzdignuti. Strašna i paralizirajuća vrsta ljubavi. Druga vrsta izražava sve ono što je dobro u tebi: plemenitost, razumijevanje, poštovanje; ali ne samo u društvenom smislu, kao dobro uljudno ponašanje, nego poštovanje u najvišem smislu, dakle prepoznavanje drugog kao jedinstvenog i dragocjenog. Prvi tip ljubavi te može učiniti bolesnim, malenim i slabim, ali onaj drugi tip ljubavi ti može dati snagu, hrabrost, dobrotu pa čak i mudrost za koju nisi ni znao da je posjeduješ.

Kažeš da nije riječ o dječjoj zanesenosti. Ako osjećaš to dovoljno duboko, onda sigurno nije.

No ne vjerujem da si mi htio reći što osjećaš. Ti to znaš bolje nego itko drugi. Ti tražiš pomoć da bi shvatio što učiniti, a ja ti mogu pomoći.
Raduj se, budi sretan i zahvalan.

Svrha ljubavi je najbolja i najljepša. Ona teži da bude na visini.

Ako nekog voliš, onda nema ničeg lošeg u tome da mu to i kažeš. Sjeti se samo da su neke osobe vrlo sramežljive, zato ponekad u govoru treba pripaziti na to.
Djevojke znaju i osjećaju ono što ti osjećaš, ali također vole to i čuti.

Ponekad se dogodi da iz nekog razloga ono što osjećaš nije uzvraćeno, ali to neće učiniti ono što osjećaš manje dobrim ili vrijednim.

Na kraju, znam kako se osjećaš jer se i ja tako osjećam i drago mi je što i ti to možeš osjetiti.

Bit će nam drago upoznati Susan. Dobrodošla je. Elaine će sve organizirati jer je to njezino područje i bit će zadovoljna. Ona također shvaća ljubav i možda dobiješ bolji savjet od nje.

I nemoj se bojati izgubiti. Ako je to prava stvar, dogodit će se. Najvažnija stvar je da se ne žuriš. Dobre stvari ne bježe.

S ljubavlju,

tata

New York, 10. studeni 1958.

Izvor: it.aleteia.org

Prijevod: Vlatko Vukina | Bitno.net