Od muškaraca su najčešće tražile vjernost i iskrenost. Odmah zatim željele su da ih se poštuje i cijeni. Ostali najčešći odgovori bili su da bude dobar, brižan, čist, blizak Bogu. Ovih šest vrlina zajedno čini oko 90 % glasova. Privlačnost, atletske sposobnosti i bogatstvo nisu bili toliko zastupljeni u njihovim odgovorima.

Upitane što bi željele da muškarac zna, neke su mlade dame dale ukalupljene odgovore kao: “Nemoj biti glup” i “Nikad nemoj reći: ‘Izgledaš debelo u toj haljini.’” Srećom, većina je djevojaka dala sadržajnije odgovore o tome što bi željele da jedan mladić zna.

Neke su predložile: “Riskiraj!” kad je riječ o ulasku u vezu ili “Budi onakva osoba kakvom bi se i sam htio oženiti.” Veliki je broj mladih žena rekao: “Budi svoj i ne daj da tvoji prijatelji izvrše pritisak na tebe da postaneš netko drugi.” Neke su rekle: “Ljubi Boga više nego mene.”

Ostale su djevojke izrazile svoje strahove i nesigurnosti. Željele su da mladići znaju sljedeće: “Mi smo krhke”, “Nikada me nemoj povrijediti” ili “Kad bih mogla vratiti jednu noć, vratila bih je.” Ti su odgovori značili da su mnoge djevojke bile prevarene i iskorištene, a samo ih je nekolicina bila čuvana u ljubavi ili se prema njima ophodilo s iskrenošću. Mnoge kao da nisu bile sigurne jesu li uopće vrijedne da se za njih bori.

Čistoća je bila zajednička tema u 20 % odgovora u kojima su djevojke rekle: “Nikada ne vrši pritisak na djevojku”, “Uzbudljivije je čekati na djevojku do braka” i “Čekam na tebe i kada te jednog dana pronađem, dat ću ti cijelu sebe jer sam se sačuvala za tebe. Volim te gdje god da jesi i tko god da jesi!”

Jedna je djevojka naglasila čistoću govora odgovorivši: “Ne govori perverzne stvari djevojkama. To je ponižavajuće i zastrašujuće.” Jedna je druga djevojka rekla: “Ako pokušavaš biti čist i vidiš djevojku koja je čedno odjevena, reci joj da ti se sviđa njezina čednost.”

No, najzastupljeniji odgovor, koji je dalo čak 429 od 1 000 djevojaka, bio je odgovor kako djevojka želi da se muškarac ophodi prema njoj kao prema dami. Izrazile su nadu da će mladići naučiti poštovati žene, a ne ih iskorištavati i “Voljeti me zbog onoga tko sam, a ne samo zbog mojega tijela”.

Djevojke su još tražile da se prema njima ne postupa kao prema “jednom od momaka”. Prema riječima jedne djevojke, “Sve što djevojke žele jest gospodin”. Pod gospodin nije mislila sladak i pažljiv mladić, nego muškarac koji zna kako ženi pokazati poštovanje.

Znajući sve ovo, posve je razumno upitati se zašto djevojke izlaze s lošim momcima ako zapravo žele gospodu. Ili, zašto se oblače kao da žele svu pažnju privući svojim tijelom ako zapravo žele da se mladići zanimaju za njihovu osobnost.

Jedna je mlada žena najbolje odgovorila na ove primjedbe napisavši: “Neke od nas ne znaju kako bi se trebalo odnositi prema nama.” Ponekad djevojke pristaju zaboraviti na svoje dostojanstvo i svoje najdublje želje kako bi se osjetile poželjne muškarcima. Na isti način i mi možemo zaboraviti na našu želju da budemo gospoda kako bismo osjetili zadovoljstvo.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Jasona Everta Istinska muževnost. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Više tekstova na ovu temu pročitajte ovdje.