Vaše strasti, pa tako i to iskustvo privlačnosti, dolaze prirodno i nenamjerno i stoga su moralno neutralne. Važno je samo ono što vi odlučite učiniti s tim strastima.

Strasti možete ih upotrijebiti tako da vas vode prema onome što je istinito, dobro i lijepo ili prema onome što je lažno, zlo i ružno.

Nakon što upoznate neku osobu i ona vas očara, vaš razum i volja počinju surađivati na tome da odluče što učiniti s tom privlačnošću. Razum će možda reći: „U redu, ja već hodam s nekim, neću se u to upuštati.“ Ako volja pristane, onda se zajedno s razumom ne da uvući u to i ne dopuštaju da stvari odmaknu dalje od toga prvotnog dojma. Bravo! Odlučili ste učiniti nešto dobro s tom privlačnošću i iskoristili ste tu priliku da se utvrdite u odluci da budete vjerni osobi s kojom ste u vezi.

Ali kako to izgleda kada vas privlačnost navede na to da učinite nešto pogrešno? Pa, dopustili biste da vaše strasti, potaknute zbog ovoga novog interesa, nadvladaju vaš razum i krenu dalje razvijati privlačnost. Dopustili ste da strasti upravljaju vama i otvorili ste vrata nečemu što vas može navesti da prevarite osobu s kojom ste u vezi.

Uvijek imate izbora

Kao što vidimo na ovomu primjeru, postoji razlika između osjećaja privlačnosti i djelovanja u skladu s tim osjećajem. Osjećati privlačnost prema nekome nije pogrešno, ali djelovanje u skladu s tim osjećajem možda može biti. Ovdje je ključno uvidjeti da imate izbora. Podražaj vas potiče da reagirate na određeni način, ali to ne znači da morate tako reagirati. Imate izbor. Imate razum koji može dobro ispitati situaciju, imate volju koja može pristati na ispravnu odluku i zato se ne morate predati strastima nakon kojih osjećate žaljenje i razočaranje.

I upravo zato što imate izbor, možete naučiti kako potpuno drukčije reagirati na podražaj određenoga okidača. Možete stvoriti nove odgovore na okidače, odgovore koji će voditi strasti da žele ono što je dobro, istinito i lijepo, za razliku od lošega, lažnog i ružnog.

Vaš cilj nije potiskivati želje. Cilj vam je preoblikovati ih. A ono što vam je potrebno da to postignete zove se krepost (vrlina). Uz pomoć kreposti možete naučiti naređivati svojemu razumu, volji i strastima da djeluju usklađeno tako da vaši odgovori na okidače mogu dovesti do dobrih odluka i djelovanja koja će vam pomoći postići sreću za kojom tragate. 

Emocionalno čišćenje – izazov dana

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana počnite raditi na oblikovanju novih, drukčijih odgovora na svoje okidače. Na primjer, kada bi vam netko poslao poruku neprikladna sadržaja, vi ste do sada možda odgovarali na takvu poruku. Što biste mogli promijeniti? Možete li izbrisati tu poruku bez odgovaranja? Dok nastavljate pronalaziti alternative za određene okidače, zapišite ih u dnevnik pokraj okidača i počnite ih svjesno odabirati.

Ako vam se smišljanje i djelovanje po tim alternativama čini neizdrživim i teškim, nemojte očajavati. Nećete biti sami u tim trenutcima. Kada se nađete u prilici da napravite odabir, pomolite se i neka Krist bude vaša snaga. Doveo vas je do ove točke i stavio vam na srce da napravite te promjene: neće vas napustiti kada ga trebate.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lise i Kevina Cottera “Ljubavni detox”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.