Bog želi da razmišljamo o spolnom odnosu. Da, dobro ste ovo pročitali. Na žalost, mladići gotovo nikada ne razmišljaju o spolnom odnosu. Oni pričaju viceve na tu temu i sanjare o tome, ali rijetko kada zastanu i misle o tome. Što je to? Tko je to izmislio?

Da bismo shvatili Božji prvotni naum u vezi dara seksualnosti, moramo se vratiti na početak, kada je seksualna želja bila izražena na potpuno čist način. Kada je Adam prvi put ugledao Evu, njegov poriv prema njoj nije bio izražen sebičnom željom da ju uzme. Vidio je svoj poziv u tomu da je voli. Zapravo, njezino golo tijelo u njemu je samome otkrilo poziv da joj se čitav dade. Čineći tako, zajedno su bili slika prave Božje ljubavi. Božja je ljubav besplatna, potpuna, vjerna i životvorna; takva je bila i njihova ljubav.

Pravilno postavljeno pitanje glasilo bi: “Što ima loše u maštanju o spolnom odnosu sve dok to zapravo ne činim?” Upravo činjenica što to ne činiš jest dio problema. Radiš li nešto seksualno, trebao bi to raditi onako kako je Bog zamislio. Međutim, mi se često odvraćamo od svojega poziva na ljubav i mirimo se s njezinom krivotvorinom, a to je požuda.

Usred kušnji ne smiješ zaboraviti da je seksualna želja dar od Boga. To što te privlači lijepa žena nije znak da s tobom nešto nije u redu. To je dokaz da je s tobom sve u redu. Na žalost, mnogi mladići pretpostavljaju da je čistoća nedostižna jer ne razumiju razliku između seksualne želje i požude. Budući da ne mogu spriječiti da ih seksualno privuče neka djevojka i da iskuse kušnju, oni misle kako su zakazali u krjeposti. Onda očajavaju, odustaju i zaključuju kako Bog ima okrutan smisao za humor zato što je muškarcima dao hormone, a zatim od njih očekuje da ne misle na spolni odnos.

No, čistoća srca ne isključuje seksualnu privlačnost. Čist muškarac ima iste želje kao bilo koji drugi, ali odbija dopustiti da ga ljepota ženskoga tijela odvrati od dostojanstva koje ona zaslužuje. Požudan čovjek, s druge strane, uzima ljepotu ženskoga tijela i stavlja je iznad vrijednosti same žene.

Kada dođe doba kušnje, treba donijeti odluku. Čim se počneš baviti mislima kako iskoristiti djevojku i promatraš je kao objekt, popustio si. Misli o ovim stvarima na sljedeći način: seksualna je privlačnost poziv. Požuda je kada ga prihvatimo na pogrješni način, izvan našega poziva na ljubav.

Počneš li na taj način prihvaćati pozive, uvidjet ćeš, kao i sv. Augustin, da “zadovoljena požuda postaje navika, a navika kojoj se ne odupremo postaje nužnost.”1 On je znao da se naš um ne zadovoljava samo razmišljanjem o spolnom odnosu, kao što se naše oči ne zadovoljavaju time da samo promatraju. Bog je stvorio naše seksualne potrebe kao sveobuhvatne; potaknemo li naše želje, htjet ćemo ih ispuniti.

Što se više prepuštamo spolnom odnosu mislima i djelima, to ih je teže zaustaviti. Lako je zaustaviti vlak kad se kotači tek počnu okretati, ali teško ga je zaustaviti kada je u punoj brzini. Na isti način, najodlučnija bitka za našu čistoću događa se pri prvom javljanju te kušnje. Što više popuštamo, to slabija postaje naša volja.

Ako možeš obuzdati svoje misli o ženama, moći ćeš obuzdati i svoje riječi, oči i svoja djela. Bogu je stalo do čistoće tvojih misli jer one otkrivaju stanje tvojega srca. Što god osvojilo srce – čistoća ili požuda – osvojit će i misli, riječi, tijelo i dušu za vječnost.

Molitva za čistoću

(sv. Toma Akvinski)

Najdraži Isuse! Dobro znam da svaki savršeni dar, a iznad svih dar krjeposti čistoće, ovisi o najmoćnijoj od svih pomoći – tvojoj Providnosti, i da bez tebe stvorenje ne može učiniti ništa. Stoga te molim da obraniš, svojom milošću, krjepost i čistoću u mojoj duši, kao i u mojemu tijelu. Ako sam ikada po svojim osjetilima primio ikakav utjecaj koji bi mogao uprljati moju krjepost čistoće, ti, koji si vrhovni Gospodar mojih snaga, makni to od mene, da mogu čistim srcem napredovati u tvojoj ljubavi i službi te se krjepostan prikazivati u sve dane moga života na prečistomu oltaru tvojega božanstva. Amen.

Sv. Josipe, čuvaru djevica, moli za nas!

Sv. Josipe, strahu zlih duhova, moli za nas!

Bezgrješno Srce Marijino, moli za nas!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Jasona Everta Istinska muževnost. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Više tekstova na ovu temu pročitajte ovdje.


1  Sv. Augustin, Ispovijesti, VIII.