Sva ova priča o spolnosti kao o prekrasnom činu koji stvara prekrasne obitelji, čiji se članovi međusobno vole, doista je lijepa, ali mi smo svjesni da nisu sve obitelji savršene. Ljudska bića, koja su zatrovana istočnim grijehom, ne postupaju uvijek na načine pune ljubavi, čak i kada se to od nas traži. A to može biti opasno za brak i za obitelji.

Razmislite malo o braku. Vi dajete obećanje da ćete ostatak svojega života provesti s nekom osobom. Ostatak života je dugo razdoblje. Moji baka i djed su bili u braku šezdeset i osam godina. To je iznimno dugo razdoblje – razdoblje u kojem se stvaraju brojne prilike da vam ta osoba počne smetati.

Ali Bog ima brojne razloge zbog kojih želi pružiti pomoć parovima u očuvanju zajedničkog života. Oni se moraju brinuti o obitelji. Moraju se brinuti o djeci. To je smisao obećanja koje su dali jedno drugome. Ali bez određene pomoći nijedan brak ne bi izdržao sitne smetnje poput razbacana prljava rublja ili ogrebotina na automobilu.

I tako je On stvorio pomoć. Isti čin koji stvara obitelj – spolni odnos – stvara i čvrstu povezanost između supružnika i pomaže im da svoje obećanje održe do kraja života. Psiholozi već godinama znaju da spolnost uz sebe veže i snažne osjećaje. Spolnost nije samo nešto što možete “činiti” sa svojim tijelom, odvajajući od njega razum. Spolna aktivnost je snažna i ona stvara duboke emocionalne posljedice.

Spolni odnosi stvaraju bliskost. Sigurna sam da ste svi već upoznati s pojmom vezivanja. Majke se nakon porođaja vežu za svoju djecu. Mladići proživljavaju “muško povezivanje” u zajedničkom bavljenju sportom ili međusobnom povjeravanju o ženama. Psi se vežu za svoje vlasnike i prate ih posvuda.

Bliskost je snažna emocionalna sklonost bez logična objašnjenja. Kad su djeca posve mala, ona još nemaju sposobnost razumijevanja, ali ipak vole svoje majke. Ni majčinska ljubav prema ovim malim stvorenjima, koja će im oduzeti sve njihovo vrijeme, novac i energiju u sljedećih dvadeset godina, nije razumna. Ali, takva bliskost je vječna i zapravo je nije moguće raskinuti.

Nedavno sam otkrila da su razlozi stvaranja bliskosti biološke prirode. Uzrok je pronađen u hormonu koji se zove oksitocin. Za vrijeme spolnog uzbuđenja u mozgu se stvara oksitocin. Za vrijeme poroda, kao i pri dojenju, mozak žene također proizvodi oksitocin. Učinak koji oksitocin ima na mozak jest stvaranje snažne emocionalne bliskosti – ili između supružnika za vrijeme spolnog odnosa ili između majke i djeteta za vrijeme poroda ili dojenja.

Oksitocin je hormon bliskosti.

Dakle, zbog čega je Bog stvorio oksitocin? Zbog čega on stvara tako snažnu bliskost u spolnoj aktivnosti? Razlog je jednostavan – Bog je znao da je vjenčanim osobama potrebna pomoć u očuvanju njihova braka. Spolnost i emocionalna bliskost, koja se njom stvara, pomalo “zamračuju njihov pogled” tako da sitne smetnje postaju manje vidljive. Bliskost je poput “super ljepila za srce” koje spaja njihova srca tako da mogu prebroditi sve male, kao i sve velike životne probleme. U “sebedarju” oni postaju još više ujedinjeni.

Dvoje doista postaje jedno. To je prekrasno.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Mary Beth Bonacci Prava ljubav . Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net