Nikada ne ću zaboraviti dan kada me je ostavio. Sve što sam mogla pomisliti bilo je: “Taj momak odlazi s nečim što nikada nije ni pripadalo njemu i ja to nikada ne ću dobiti natrag.”

Bilo mi je petnaest godina i cijelim sam svojim srcem znala da je to prava ljubav. Rekao mi je da ću mu, ako ga volim, to i pokazati. I jesam. No, ubrzo on više nije želio provoditi vrijeme sa mnom; provodio je vrijeme s mojim tijelom. Nakon toga počela sam razmišljati: “Pa, s obzirom da više nisam djevica, kakvog smisla ima čekati na brak? Za mene je gotovo.” Dok sam tragala za savršenom ljubavi, ulazila sam iz jedne isprazne veze u drugu.

Svaka žena čezne za ljubavlju, ali mnoge su od nas bile povrijeđene i odustale od traženja velike ljubavi. Počinjemo same sebi govoriti da ljubav ne postoji ili da je ne zaslužujemo.

Stoga sam iduće poglavlje nazvala po jednoj od tih isprika, dvojbi, nesigurnosti i strahova koji te možda sprječavaju da ostvariš ljubav koju ti je Bog namijenio. Možda si sama sebi izrekla sve te rečenice, možda samo neke. Ali sve dok budeš vjerovala tim lažima, nastavit ćeš se pitati zašto je tako teško pronaći ljubav.

Istina je da čezneš za ljubavlju jer te Bog takvom stvorio. On ti je namijenio ljubav, on želi da je imaš i ako mu dopustiš, on će ti pokazati način kako trebaš ljubiti.

“Mladići ne žele čistu djevojku.”

“Zasad mi je s njom dobro, ali nikad je ne bih doveo kući mami i oženio je.” Jeste li to ikada čule? Mnogi mladići žele djevojku s kojom se mogu samo zabavljati, ali jednoga dana kada prođu svoja divlja razdoblja, namjeravaju se oženiti “anđelom”. Izgleda kao da djevojke ni u kojem slučaju nemaju sreće: popustiti pred onim što mladići žele, privući pozornost sada i poslije biti odbačene ili ostati čiste i u strahu da će ostati same sljedećih deset godina. Mnoge odluče pokušati i jedno i drugo i pronaći neko srednje rješenje, ali na kraju mogu ostati i iskorištene i same.

Koje je rješenje?

Dvadesetčetverogodišnja spisateljica Wendy Shalit prisjetila se savjeta koje su joj davale kolegice: “’Imat ćeš mnogo muškaraca u životu’, predviđale su mi sve do jedne. ‘Nemaš loše tijelo, nemaš ružno lice. Vidjet ćeš, samo pričekaj i vidjet ćeš. Dobro ćeš prolaziti na tržištu, vjeruj nama. Možda samo da odjeneš kraću suknju ili tako nešto, prestani se skrivati, nemoj stvari uzimati tako ozbiljno i vidjet ćeš kako će muškarci…’ Na ovom bih se mjestu isključila, a u mislima mi je odzvanjalo ono Imat ćeš mnogo muškaraca. Je li to bio kompliment, pitala sam se, ili doživotna presuda? Mislim da je bilo više ovo drugo jer ja sam netko tko se nada – smijem li to uopće reći? – ne mnogim muškarcima, nego samo jednom. Imat ćeš mnogo muškaraca. Pa, hvala na velikodušnoj ponudi, ali smijem li je odbiti?” 1

Ova je djevojka poznavala želju svojega srca i nije se zadovoljila manjim. Dobit ćemo ono što smo si postavili kao cilj.

Zato se upitaj: “Jesam li ja djevojka za zabavu ili ona koja traži srodnu dušu? Jesam li ja djevojka ‘zasad’ ili ‘zauvijek’?” Koji bi mladić želio čistu djevojku? Svaki. Problem je u tome što mnogi mladići ne žele biti čisti. Stoga ne čini kompromis zbog njih. Nikada se ne boj toga da će te neki mladić ostaviti ako ne ispuniš njegove seksualne želje. Neka se on boji kako će izgubiti tebe ako te ne bude znao poštovati.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Istinska ženstvenost” Crystaline Evert. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje, gdje je možete i prelistati.

Footnotes

  1. Wendy Shalit, A Return to Modesty (New York: Simon and Schuster, 1999), str. 36.