Da bismo razumjeli što ne valja u vezi masturbacije, moramo razumjeti cilj i značenje spolnoga odnosa. Bog je stvorio seks kako bismo mogli stvarati djecu i ostvarivati međusobne odnose. Masturbacijom se ne postiže ni jedno ni drugo, već se obnavlja mit da muškarci trebaju dobiti seksualno zadovoljstvo kad god to požele. Kad bolje razmislimo, masturbacija je poput kontrole začeća za ljude bez partnera. Želiš zadovoljstvo, ali ne želiš životvorne učinke.

Što se tiče značenja spolnoga odnosa, promotri Božji naum o njemu. Kada par sklapa ženidbu, oni daju obećanje pred oltarom da će njihova ljubav biti bezuvjetna, potpuna, vjerna i otvorena životu. Bračnim činom izgovaraju ženidbenu privolu svojim tijelima. Njihova je ljubav bezuvjetna: ona nije iznuđena niti vođena požudom. Ona je potpuna: dok ih smrt ne rastavi; ništa ne uskraćuju jedno drugome, uključujući plodnost. Ona je vjerna: uključujući um, oči i srce, kao i tijelo. Ona je otvorena životu: nije namjerno sterilizirana. Razmotri što bi sve spolni odnos trebao biti; u tom svjetlu masturbacija nije ni sjena ljubavi.

Masturbacija također šteti tvojoj sposobnosti da voliš jer je sapinješ maštarijama. Za vrijeme seksualnoga zadovoljstva mozak oslobađa epinefrin, koji pomaže otisnuti slike seksualnoga sadržaja u tvoju memoriju. Budući da te je Bog dizajnirao za jednu ženu, on želi da se slike seksualnoga sadržaja otisnu u tvoj mozak. Ali on želi da se u tvojemu umu nalazi otisak ljepote tvoje žene, i samo nje. Kada se odvratimo od te slike, nanosimo štetu sami sebi. Zbog toga Biblija kaže: “Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela” (1 Kor 6,18).

Ako muškarac ne nadiđe naviku samozadovoljavanja, što će se dogoditi kada se oženi? Umjesto bračnoga čina, koristit će svoju ženu kao ispušni ventil za ono što on smatra svojim “seksualnim potrebama”. Važnije od samoga braka za njega bi moglo biti ono što je sadržano u sljedećoj izjavi: “Čovječe, bilo bi dobro oženiti se jednoga dana kako bih mogao sve te stvari iskusiti u stvarnosti.” No, oženi li se, takav će muškarac uskoro ustanoviti da bračni spolni odnos nije ispunjenje pornografije ili masturbacije. Jer, one su izopačenje ljubavi – vođene požudom i sebičnošću, umjesto ljubavlju i nesebičnošću.

Ako pogledate koje kvalitete žene traže u muškarcu – hrabrost, nesebičnost, snagu, čast, pouzdanost – primijetit ćete da je masturbacija u potpunoj suprotnosti sa svima njima.

Umjesto da jača pouzdanje, masturbacija slabi muškarčevu ideju o samome sebi. Umjesto da ga čini hrabrim i jakim, iz njega isisava njegove snage.

Bog nam nije dao snažan seksualni poriv da bismo ga potrošili sami na sebe i postali robovima svojih slabosti. Prije će biti ono što je papa Ivan Pavao II. rekao davno prije nego što je postao papa: “Bog koji je Otac i koji je Stvoritelj, stanovit odraz svoje stvaralačke moći položio je u muškarca. Trebali bismo pjevati himne Bogu Stvoritelju što njegov odraz nosimo u sebi; i to ne samo u svojoj duši nego i u svojim tijelima, u organizmu.”1

Naš svijet očajnički treba obnovu pravoga očinstva i bez obzira na što smo pozvani, mi moramo sazreti za tu ulogu. Ideja da ćeš postati otac može ti se činiti dalekom, ali vrline ili mane koje imamo sada oblikovat će nas u ono što ćemo postati. Počnimo se boriti protiv svojih sebičnih nagnuća i naučimo ovladati sobom. Iako masturbacija može biti vrlo primamljiva navika, ona se može – i mora – nadvladati.

Molitva za čistoću

(sv. Toma Akvinski)

Najdraži Isuse! Dobro znam da svaki savršeni dar, a iznad svih dar krjeposti čistoće, ovisi o najmoćnijoj od svih pomoći – tvojoj Providnosti, i da bez tebe stvorenje ne može učiniti ništa. Stoga te molim da obraniš, svojom milošću, krjepost i čistoću u mojoj duši, kao i u mojemu tijelu. Ako sam ikada po svojim osjetilima primio ikakav utjecaj koji bi mogao uprljati moju krjepost čistoće, ti, koji si vrhovni Gospodar mojih snaga, makni to od mene, da mogu čistim srcem napredovati u tvojoj ljubavi i službi te se krjepostan prikazivati u sve dane moga života na prečistomu oltaru tvojega božanstva. Amen.

Sv. Josipe, čuvaru djevica, moli za nas!

Sv. Josipe, strahu zlih duhova, moli za nas!

Bezgrješno Srce Marijino, moli za nas!

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Istinska muževnost”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.


1 Karol Wojtyla, Put do Krista, Verbum, Split, 2007., str. 77.