Misionarke ljubavi, družba sestara papinskog prava koju je osnovala sv. Majka Terezija iz Kolkate, desetljećima su uspješno učile žene u Kolkati i diljem Indije da prate svoje cikluse u svrhu postizanja ili odgađanja trudnoće pomoću simptomatske metode prirodnog planiranja obitelji, piše Live Action, a prenosi HKM.

Majka Terezija je prirodno planiranje obitelji smatrala protuotrovom “kulturi odbacivanja” koja na djecu i na ljude općenito gleda kao na problem, a ne kao na jedinstvene i neponovljive darove.

U obraćanju američkim zakonodavcima 1994. na nacionalnom molitvenom doručku Majka Terezija je rekla: “Znam da parovi moraju planirati svoju obitelj – zato postoji prirodno planiranje obitelji. Način na koji se planira obitelj je prirodno planiranje obitelji, a ne kontracepcija.”

Također, povukla je vezu između kontracepcije i pobačaja, rekavši: “Koristeći kontracepciju, muž i žena uništavaju moć davanja života i čine nešto sami za sebi. Koristeći kontracepciju, muž i žena stavljaju pozornost na same sebe i tako uništavaju dar ljubavi u sebi. U ljubavi, muž i žena moraju usmjeriti pozornost jedno na drugo, što se i događa u prirodnom planiranju obitelji, a ne na sebe, kao što se to događa u kontracepciji. Jednom kad se ta živa ljubav uništi kontracepcijom, do pobačaja dolazi vrlo jednostavno.”

Misionarke ljubavi Majke Terezije prvi su put prihvatile Billingsovu ovulacijsku metodu – oblik simptotermalne metode prirodnog planiranja obitelji koja koristi i cervikalnu sluz i mjerenje bazalne temperature – godine 1969. kada je žena koja je bila obučena u primjenjivanju te metode iskazala želju da pristupi zajednici.

U priručniku “Prirodno planiranje obitelji i obrazovanje za obiteljski život”, koji su Misionarke ljubavi izdale tijekom 1990-ih, istaknuto je da “12 tisuća parova uspješno prolazi kroz poduku prirodnog planiranja obitelji i da su tako uspjeli oživjeti svoje obitelji u dostojanstvu i sreći”.

Uspjeh Misionarki ljubavi u poučavanju siromašnih žena u Indiji da koriste prirodno planiranje obitelji podsjetnik je da žene svakog socioekonomskog statusa mogu naučiti prirodne izmjene plodnosti i neplodnosti u vlastitom tijelu i tako te informacije mogu koristiti za planiranje svojih obitelji na način koji poštuje dostojanstvo cijeloga ljudskog života.