“Koliko daleko je predaleko? To je pitanje koje često sebi postavljam. Nitko mi ne zna dati pravi odgovor. Postoji puno koraka između poljupca i spolnog odnosa.”

Posebno volim ovo pitanje i pitanja koja slijede. U današnje vrijeme ima puno glasova koji ohrabruju one koji nisu u braku da se uzdržavaju od spolnih odnosa. Nažalost, malo njih će poduzeti daljnje korake i pomoći nam u praktičnim bitnim detaljima na koje se čistoća odnosi.

Mnoga od ovih pitanja su pitanja koja sam ja i sebi postavljala. Ponekad je teško pronaći izravne odgovore. Međutim, u potpunosti razumijem važnost pružanja odgovora na ova pitanja. Sjetite se da ja nisam u braku. Nastojim živjeti čistoću pri svojim izlascima. Ne tražim od vas da se pridržavate nijednoga pravila kojeg se ni ja sama ne pridržavam. Ali svima nam je važno znati što točno čistoća podrazumijeva.

Koliko daleko možete ići i još uvijek živjeti čistoću? Sastoji li se čistoća od povlačenja granice po sredini sobe, izvan koje ćete držati osobu s kojom hodate? Ili to znači da je “sve dopušteno”, ma koliko se daleko išlo, ukoliko nema pravoga spolnog donosa?

Ništa od toga. Čistoća jednostavno podrazumijeva razumijevanje razlike između osjećaja i strasti. Osjećaji su dobri. Kroz naša tijela mi proživljavamo život, a to podrazumijeva i tjelesno izražavanje osjećaja. Zagrljaji, držanje za ruku i poljupci mogu biti načini izražavanja osjećaja ljubavi.

Međutim, problemi mogu nastati kada se osjećaji pretvore u strast. Vi svi dobro znate što je strast – stvaranje želje za spolnim odnosom ili “uzbuđivanje nekoga”. Znači li to voljeti nekoga? Znači li to tražiti ono najbolje za tu osobu?

Ne. Time kao da govorimo: “Volim te toliko da ću te natjerati da poželiš nešto što ti neću dati.” To nije ljubav. To znači otežati toj osobi u njezinu odupiranju spolnoj napasti. To može dovesti do frustracije. To neće pomoći vašoj vezi.

Nema ničega lošeg u međusobnoj spolnoj privlačnosti. To je dobro. Ali to također predstavlja izazov – držati svoje osjećaje pod nadzorom i stati prije negoli oni postanu napast. Kada se vaši osjećaji počnu pretvarati u želju da krenete dalje, tada je vrijeme da se ohladite i kažete “stop”– otiđite na vožnju biciklom, otiđite na sladoled ili učinite nešto pozitivno (i javno).

“Je li peting grijeh?”

Za vas koji ne znate značenje riječi “peting”, ona znači dodirivanje, uzbuđivanje intimnih dijelova nečijeg tijela.

Ti dijelovi tijela su stvoreni prvenstveno za spolne odnose i njihovo uzbuđivanje je dio spolnih odnosa. Kao što su spolni odnosi izvan braka grijeh, tako je i uzbuđivanje tih dijelova tijela izvan braka grijeh.

To sam shvatila prilično rano u svom životu, već pri prvim svojim izlascima. Ali tada nisam shvaćala kako je takva vrsta ponašanja pogrešna. Na ovaj način ne možete zatrudnjeti, zar ne? Dakle, što u tome ima toliko loše?

Kao prvo, to nije način kojim izražavamo ljubav. Većina rizika o kojima smo razgovarali prisutna je već na ovoj razini. Izlažete se riziku spolno prenosivih bolesti. Razvija se i određena bliskost. Na određenu stupnju petinga izlažete se i izvjesnom riziku od trudnoće. Izlaganje samoga sebe ili neke druge osobe takvu riziku nije čin ljubavi.

Kao drugo, a odnosi se na ono o čemu smo razgovarali u prethodnom pitanju, vi u toj osobi budite želju – želju koju ne namjeravate ostvariti. Ti dijelovi tijela su stvoreni za stvaranje želje za spolnim odnosima. Ako par krene korak dalje i stupi u spolne odnose, ta predspolna aktivnost se više ne može odrediti kao “peting” već kao “predigra” – čime su se oraspoložili za spolne odnose.

Je li pametno to činiti ako ne planirate ići korak dalje? Molly Kelly to uspoređuje sa sjedanjem u automobil, paljenjem, kratkim zagrijavanjem motora, a zatim gašenjem i vraćanjem u kuću. To nema previše smisla.

Kao treće, dovodite se u situaciju u kojoj ćete teško moći prestati. Niste stvoreni da biste se nakon takve vrste aktivnosti zaustavljali. Ova aktivnost “isključuje vaš razum”. Redovito susrećem vrlo uznemirene ljude, ljude koji nisu imali namjeru ići do kraja, ali koji su počeli s ovakvom vrstom “osjećajnosti” i nisu htjeli prestati. (Napomena: Ovo ne znači, ponavljam ne znači, da ćete, ako pogriješite i odete predaleko, imati opravdanje za ići do kraja. Ako niste u braku, morate skupiti svu svoju snagu i prestati, i to je kraj priče.)

Spolnost je jezik braka

Četvrto i najvažnije: spolnost je jezik braka. Kada se počinje govoriti tim jezikom? Kada dođe do potpuna spolnog odnosa? Ili prije?

Da biste mogli odgovoriti na ovo pitanje, morate najprije postaviti sebi jedno drugo pitanje. Da ste u braku i pronađete svoga supružnika naga u krevetu sa susjedom, bi li vas to uzrujalo? Najvjerojatnije je da bi. “Oh, draga”, rekao bi vaš supružnik. “Nije ono što ti se čini. Nećemo ići do kraja.” Bi li vam to olakšalo stvar? Čisto sumnjam. Zašto? Jer biste i dalje osjećali da je vaš bračni spolni jezik bio povrijeđen.

Postoji još jedno pitanje koje možete sebi postaviti. Razmislite sada o vašemu budućem supružniku; zamislite da je još uvijek nevjenčan i da izlazi s drugim osobama. Što ne biste htjeli da on radi? Sviđa li vam se pomisao na vašu buduću suprugu kako se uzbuđuje s nekim mladićem na stražnjem sjedalu automobila ili kako se taj mladić hvali o njoj svojim prijateljima u svlačionici? Sviđa li vam se pomisao na vašega budućeg supruga u takvoj situaciji?

Promislite o osobi s kojom izlazite. To je nečija buduća supruga ili budući suprug. I vaš budući supružnik se vjerojatno nalazi u sličnim situacijama. “Poštovati” znači odnositi se prema osobama s kojima izlazite na način na koji želite da se sada druge osobe odnose prema vašemu budućem supružniku. No, ako ste već postali spolno aktivni, pa čak i ako prekidate prije stupanja u potpun spolni odnos, dovodite u opasnost svoj budući brak. Varate svoga budućeg supružnika. Umanjujete vrijednost jezika spolnosti kojim ćete govoriti kasnije u svom braku.

Jednom sam razgovarala sa ženom koja nikada prije braka “nije išla do kraja”, ali je otišla prilično “daleko” u iskazivanju osjećaja u vezama. Njezin suprug joj je rekao da je ona jedina žena koju je ikada poljubio. Ona mi je rekla: “Više od ičega bih željela da i ja njemu mogu reći isto.”

Ona je shvatila ono što ćete vi u potpunosti shvatiti tek nakon vjenčanja. Spolnost govori jezikom braka. Ali i uzbuđivanje koje vodi spolnim odnosima govori istim jezikom. To je jezik koji ćete, ako se vjenčate, dijeliti isključivo sa svojim supružnikom. Neće vam se svidjeti pomisao da vaš supružnik govori tim jezikom s nekom drugom osobom, kao ni sjećanje da je već govorio tim jezikom s nekom drugom osobom.

Spolnost je jezik braka. Bez obzira što ste radili u prošlosti, ja vas danas pozivam da donesete odluku da ćete poštivati taj jezik. Spolnost je dar – vaš dar vašem supružniku. Nemojte ga “raspodijeliti” komad po komad osobama s kojima hodate tijekom ovih godina.

Od sada pa nadalje sačuvajte taj dar u potpunosti – da biste ga mogli predati kada za to dođe pravo vrijeme.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Mary Beth Bonacci Prava ljubav. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.