Istina je da čistoća ne podrazumijeva samo ono što radimo ili ne radimo. Čistoća počinje u nama, u našem umu. Ona počinje od našega razmišljanja. Mi možemo biti nečisti u svojim mislima kao što možemo biti nečisti u svojim djelima.

Sjećam se kada sam prvi put čula kršćansko upozorenje protiv “nečistih misli”. Mislila sam kako je to prilično čudno. Držala sam da su predbračni spolni odnosi loši jer možete zatrudnjeti ili biti povrijeđeni na neki drugi način. Bila sam prilično sigurna da ne mogu zatrudnjeti ako samo mislim o spolnim odnosima. Teško je iskoristiti neku osobu ili je zavesti ako nitko drugi nije stvarno uključen. Ali kao i obično, ja sam se pridržavala učenja i shvatila sam da je Crkva bila u pravu. Sada prilično dobro mogu vidjeti i zašto.

Ponajprije, svi mi moramo odrediti što mislimo pod “razmišljanjem o spolnim odnosima”. Mi ne mislimo tada o tome zašto je Bog stvorio spolnost, kakav je to vrijedan dar ili kako ćete čuvati predbračnu čistoću. Sve su to dobre stvari za razmišljanje. “Nečista misao”, s druge strane, znači točno zamišljati spolne radnje i uživati u tim mislima.

Znači li to da ste počinili grijeh svaki put kada se slika spolnih odnosa pojavila u vašoj glavi? Naravno da ne. Vi ste ljudsko biće. Takve misli će često dolaziti u vašu glavu nenajavljene – to je dio ljudskog bića. Osim toga, živimo u društvu koje je puno spolno uzbuđujućih slika. Trebali biste se sakriti u svoj podrum ako želite u potpunosti izbjeći takve slike. Vi ste stvoreni da reagirate na spolne podražaje, a kako podražaj često nije tražen, tako je i odgovor automatski. Ne možete nadzirati sve što će se pojaviti u vašem umu.

Mi ovdje govorimo o onomu – što možemo nadzirati – što možemo učiniti kada vam nešto “padne na pamet”. Netko je jednom napisao: “Ne možete spriječiti ptice da lete oko vaše glave, ali ih možete spriječiti da prave gnijezdo u vašoj kosi.” Kada se spolni osjećaj ili slika pojavi u vašoj glavi, kažete li: “U redu, ja sam spolno biće” i nastavite dalje sa svojim poslom? Ili kažete: “Uh, koji dobar osjećaj” i razmišljate o tome sljedećih pola sata?

Kada ste jednom donijeli svjesnu odluku da ćete razmišljati o spolnim radnjama i uživati u osjećaju uzbuđenja, vi ste kročili u područje nečistih misli.

Što je u tome loše? Može li to ikoga povrijediti? Da. Kao prvo, to može povrijediti vas same. Takva vrsta maštanja čini vas manje čistom osobom s manje časnim stavom. Takvo postupanje će ugroziti vaše napore u življenju čistoće. Kako? Recimo da ste bili na dijeti, ali ste većinu vremena provodili razmišljajući o sladoledima i krafnama i njihovu dobrom okusu. Što ćete učiniti kada se ispred vas sljedeći put nađe sladoled? Poželjet ćete ga pojesti. Bit će vam teško odoljeti. Ista stvar vrijedi i za spolne odnose. Ako ste cijelo vrijeme proveli razmišljajući o tome koliko to želite obaviti, bit će vam se vrlo teško oduprijeti kada dođete u napast.

Kao drugo, kada maštate, vi ne koristite spolnost na način na koji se treba koristiti. Što je spolni odnos? Komunikacija – komunikacija bračne ljubavi. Ali, s kim vi to komunicirate? Ni s kim. O čemu uopće možete komunicirati? Vi ste posve sami. Spolni odnos tada postaje sebičan poriv, usmjeren samo vama, koji treba zadovoljiti zamišljena osoba koja “postoji” samo da bi vas zadovoljila. Vama ne mora, a u stvari i ne može biti stalo do te osobe. “Upotrebljavajući” razum u svrhu spolnosti pridonosite bludnosti.

Postoji treći način na koji nas spolna “maštanja” mogu povrijediti. Ona mogu nanijeti duboku štetu našim stvarnim vezama, i sadašnjima i budućim. Bez obzira koliko jako pokušavali, vi ne možete “zamisliti” kakav će biti vaš spolni život. To bi bilo poput zamišljanja razgovora u vašim mislima. Sve riječi su vaše. Isto tako, kada zamišljamo spolnu aktivnost, naša mašta nije povezana sa stvarnošću. Druga osoba nije prisutna. Ne postoji uzajaman odnos. Usredotočeni smo samo na sebe i na svoje zadovoljstvo. Takvi pokušaji mogu u nama vrlo lako pobuditi sebičnosti i nerealna očekivanja u svezi s bračnom spolnošću.

Kod maštanja ne postoje stvari kao što su sila teže, propuh u sobi, glavobolje ili svađe. Kod maštanja svaka žena ima tijelo manekenke Cindy Crawford.

Ako previše vremena provodite gledajući neki katalog donjeg rublja i aktivno maštajući, vaš medeni mjesec može vam donijeti brojna razočaranja na tjelesnoj razini. Tu je prisutna i druga osoba čije se želje i potrebe ne moraju podudarati sa stvarnošću iz vaše mašte. A na određenim mjestima kod žena mogu se nakupiti masne naslage – naslage koje ponekad neće nestati unatoč godinama provedenim na aerobiku i unatoč sredstvima za mršavljenje.

Još gore od samog razočaranja jest činjenica da vas vaše maštanje može usmjeriti samo na tjelesno i zaslijepiti vas u pogledu duhovne i emocionalne stvarnosti koju Bog stvara u vašem braku. U braku postoji još jedna osoba, još jedna slika Božja, osoba koja je, zbog ljubavi prema vama, svoj život zauvijek vezala s vašim. Bog je prisutan, posvećujući vašu ljubav i djelujući kroz nju, on tu ljubav čini plodnom. Spolnim sjedinjavanjem izražavate svoju me­đu­sobnu odanost, odanost Bogu i odanost djeci ko­ju ćete donijeti na ovaj svijet. Bit spolnog odnosa nije u vještini ili u tjelesnoj ljepoti. Bit je u iskrenosti punoj ljubavi prema Bogu i jednoga prema drugome.

Previše maštanja može vas usmjeriti samo na tjelesno i zaslijepiti vas u prepoznavanju ljepote duhovnog.

Nedavno sam čula priču o muškarcu koji je, šest tjedana nakon rođenja djeteta, odbio imati spolne odnose sa svojom suprugom jer ona još nije izgubila svojih posljednjih “pet kilograma koje je dobila u trudnoći”. Taj muškarac je očito proveo previše vremena maštajući. On ne vidi spolnost kao veliku svetu stvarnost Božjega plana i zato propušta puno toga.

Kako mi, koji nismo u braku, moramo postupati u svezi s maštanjem o spolnosti? Kao prvo, svi mi znamo da spolna privlačnost postoji, često i među ljudima koji nisu vjenčani. To je dobro – to je način na koji smo stvoreni. Ali mi možemo doživjeti pravo, potpuno značenje spolnog sjedinjavanja samo ako ga sačuvamo za situaciju za koju je stvoreno – za brak. Normalno je biti znatiželjan i zapitkivati se kako će sve to izgledati. Ali pokušavati zamišljati bračne spolne odnose bilo bi, kako je to Walter Trobisch jednom rekao, kao da zamišljamo da smo mrtvi spavajući vrlo čvrsto. To se ne može izvesti. A njegova zadovoljstva ne možete tražiti, a da ih ne kradete od budućnosti.

Znam da je ponekad, kada vam je dosadno ili kada imate problema ili kada želite pobjeći od neke situacije, lako početi maštati o spolnim odnosima. Ali maštanje vam neće pomoći. Zrelost ćete najbolje postići ako ostanete u stvarnosti, suočite se sa situacijama s kojima se morate suočiti i sačuvate spolne odnose za budućnost kada će oni značiti ono što i trebaju značiti.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Mary Beth Bonacci Prava ljubav. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.