Redak o kojemu govorite je iz Poslanice Efežanima (5,22). Ako se vama kosa diže na glavi, moram reći da se diže i meni. Zašto? Zato što vjerojatno pomišljate da taj odlomak znači otprilike ovo: “Žene su otirači koji se moraju podvrći dominaciji svojih muževa.” Ako je to ono što mislite da to znači, bio bih zabrinut da vam se nije digla kosa na glavi.

Ipak, to nije ono što taj redak znači. Kad promotrimo taj redak u kontekstu cijeloga odlomka (Ef 5,21–33), uočit ćemo da kontekst to tipično tumačenje preokreće naglavačke. Na žalost, čim ljudi čuju upravo ovaj redak, isključuju ostatak onoga što sveti Pavao govori.

I premda moramo priznati da su neki muškarci tijekom povijesti upirali u ovaj redak Svetoga pisma kako bi opravdali svoju palu želju da dominiraju ženama, sveti Pavao ni na koji način ne opravdava takav stav. On zna da je to posljedica grijeha (usp. Post 3,16), zbog čega u tomu ulomku zapravo obnavlja Božji izvorni plan prije grijeha. To čini isticanjem onoga što prije svega ženidba uopće jest. S ciljem da nagovijesti ženidbu Krista i Crkve, sveti Pavao iz ove analogije jednostavno izvlači dublji smisao.

On započinje pozivom i muževima i ženama da se pokoravaju jedni drugima “u strahu Kristovu” (usp. Ef 5,21) – iz poštovanja prema “otajstvu velikomu” u kojemu supružnici imaju udjela u oslikavanju Kristova sjedinjenja s Crkvom. U toj analogiji, muž predstavlja Krista, a žena predstavlja Crkvu. Dakle, on kaže, kao što se Crkva pokorava Kristu, tako se i žene trebaju pokoravati svojim muževima (Ef 5,24).

Drugi pak prijevod rabi riječ submission, “podvrgavati”. Htio bih objasniti tu englesku riječ ovako. Sub znači “pod, ispod”, a mission znači “misija”, “biti poslan s autoritetom za izvršenje posebne službe”. Žene su, dakle, pozvane da se podvrgnu poslanju svojih muževa.

Što je muževljevo poslanje? “Muževi, ljubite svoje žene, kao što je Krist ljubio Crkvu, i sebe samoga predao za nju” (Ef 5,25). Kako je Krist ljubio Crkvu? Umro je za nju. Krist je rekao da “nije došao da mu služe, nego da služi” i položio je svoj život za svoju Zaručnicu (Mt 20,28).

Što onda za ženu znači “pokoravati se” svojemu mužu? To znači, dopustiti vašemu mužu da vam služi. Podvrgnite se njegovu poslanju da vam služi kao što je Krist služio i ljubio Crkvu. Kao što Ivan Pavao II. kaže: “’Pokoravanje’ žene njezinu mužu, shvaćeno u kontekstu cijeloga odlomka Poslanice Efežanima, iznad svega znači ‘doživljavanje ljubavi’. To je istinito tim više što je to ‘pokoravanje’ povezano sa slikom pokoravanja Crkve Kristu, koje se svakako sastoji u doživljavanju njegove ljubavi.”1

Koja žena ne bi željela primiti tu vrstu ljubavi od svojega muža? Koja se žena ne bi htjela podložiti svojemu mužu ako je on zaista uzeo na sebe poslanje da je ljubi kao što je Krist ljubio Crkvu? Muževi su ti koji tako često žele da njihove žene uzmu taj odlomak k srcu. Mislim da smo mi muškarci prvi koji trebamo taj odlomak uzeti k srcu.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Christophera Westa Otvoreno o seksualnosti i braku. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Knjigu možete prelistati na linku ovdje.


1  Teologija tijela Man and Woman He Created Them: A Theology of the Body, nagovori Ivana Pavla II. na općim audijencijama na temu ljudske ljubavi u božanskome planu, Pauline Books, 2006. 92,6