Nedavno sam sreo jednu ženu koja je u brak ušla kao djevica, a njezin je muž prije braka imao više partnerica. Kada su stupali u brak, nijedno od njih nije znalo da je on zaražen herpesom, humanim papiloma virusom (HPV), klamidijom i gonorejom. Posljedica toga bila je da su se i njegova žena i djeca zarazili herpesom. Ona je prošla liječenje kako bi spriječila pojavu raka grlića maternice kojeg uzrokuje HPV i nije više mogla imati djecu zbog štete koju su spolno prenosive bolesti (u nastavku SPB) uzrokovale na njezinim reproduktivnim organima.

Neki mladići mogu ovo pročitati i zaključiti kako bi “siguran seks” to spriječio. Međutim, sve se ove četiri spolno prenosive bolesti mogu prenijeti tijekom “sigurnoga seksa”. Znanstveno govoreći, siguran seks je vic. Na primjer, HPV je najčešća SPB koja se prenosi seksualnim kontaktom kože-na-kožu po čitavom genitalnom području, uključujući okolna bedra i prepone.1 Čak se i kontaktom ruka-genitalija može prenijeti ta SPB.2  Centri za kontrolu bolesti izvijestili su Kongres da “većina studija o genitalnim HPV infekcijama i uporabi kondoma nije pokazala da kondomi imaju zaštitni učinak.”3 Razočaravajuće je što tvrtke koje proizvode kondome ne spominju to da zapravo nude minimalnu zaštitu od HPV-a, osobito ako uzmemo u obzir da je većina seksualno aktivnih žena zaražena HPV-om.4

Svaki mladić koji se pouzdaje u kondom kao zaštitu trebao bi upoznati jednoga mojeg prijatelja koji je baš svaki put koristio kondom i pospješio sedam trudnoća!

Preporučio bih nešto radikalno drugačije od poruke da se “zaštitite”: nemojte se štititi. Zaboravite sebe i zaštitite svoju zaručnicu. Zaštitite svoju buduću djecu, neka vas Bog blagoslovi njima. Zaštitite svoju zaručnicu tako što ćete je čekati i zaštitite svoju djecu tako što ćete štititi zdravlje njihove majke. Jedini potpuno siguran način kako to postići jest čistoća.

Osim toga, ako se morate “zaštititi” u trenutku kada se pretpostavlja da biste trebali darivati sami sebe, tu nešto ne “štima”. Čemu strah? Bojiš li se da se, ostane li ona u drugom stanju, svijet više ne će okretati oko tebe? Bojiš li se da bi tvoje prvorođeno dijete moglo doći na svijet? Ako nisi spreman postati otac, onda nisi spreman za spolni odnos. Zato je kondom vanjski znak nutarnjega egoizma: štitiš sebe. Muževnost se nalazi u potpunom sebedarju, a ne u skrivanju iza barijere. Pričekaj da te Bog blagoslovi zaručnicom i tada joj se slobodno i bez straha daruj u potpunosti.

U međuvremenu, razmisli o ovome: ako si pozvan na brak, bi li želio da tvoja buduća žena večeras prakticira “siguran seks”? Čudno, želio bi da ona sebe sačuva za tebe. Vjeruj mi – ona se nada da ti činiš to isto za nju.

Molitva za čistoću

(sv. Toma Akvinski)

Najdraži Isuse! Dobro znam da svaki savršeni dar, a iznad svih dar krjeposti čistoće, ovisi o najmoćnijoj od svih pomoći – tvojoj Providnosti, i da bez tebe stvorenje ne može učiniti ništa. Stoga te molim da obraniš, svojom milošću, krjepost i čistoću u mojoj duši, kao i u mojemu tijelu. Ako sam ikada po svojim osjetilima primio ikakav utjecaj koji bi mogao uprljati moju krjepost čistoće, ti, koji si vrhovni Gospodar mojih snaga, makni to od mene, da mogu čistim srcem napredovati u tvojoj ljubavi i službi te se krjepostan prikazivati u sve dane moga života na prečistomu oltaru tvojega božanstva. Amen.

Sv. Josipe, čuvaru djevica, moli za nas!

Sv. Josipe, strahu zlih duhova, moli za nas!

Bezgrješno Srce Marijino, moli za nas!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Jasona Everta Istinska muževnost. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Više tekstova na ovu temu pročitajte ovdje.


1 National Institutes of Health, “Scientific Evidence on Condom  Effectiveness for  Sexually  Transmitted Disease (STD) Prevention” (lipanj 2000.), str. 26.

2 C. Sonnex, S. Strauss i J. J. Gary, “Detection of Human Papillomavirus DNA on the Fingers of Patients with Genital Warts”, Sexually Transmitted Infections, vol. 7,5 (1999), str. 317−319.

3 Centers for Disease Control and Prevention, “Prevention of Genital Human Papillomavirus Infection”, Izvješće za Kongres, siječanj 2004., str. 3.

4 Centers for Disease Control and Prevention, Prevention of Genital HPV Infection and Sequelae: Report of an External Consultants’ Meeting, prosinac 1999. (www.cdc.gov).