Svi roditelji znaju da djeci trebaju usaditi neka jasna načela koja će im poslužiti da uspiju u životu. Ona su uporišne točke, sigurnost, kompas. Prijenos vrednota s jednog naraštaja na drugi danas je otežan, ali dijete će biti zahvalno roditeljima koji ne odustaju, jer će osjetiti duhovnu i etičku snagu koju su primili i s kojom odlaze u svijet. Riječ je o malom, ali neprocjenjivom daru, koji će se i u njih utisnuti i davati im snagu tako da će, kad roditelja jednom ne bude, i onda biti tu. Evo primjera.

Samopouzdanje i osjećaj identiteta. Vaše dijete treba uzeti kormilo života u svoje ruke i odrediti smjer. Život je njegova jedina mogućnost na zemlji i ne treba ga kopirati od drugih niti žaliti za onim što nema. Njemu je potreban cilj i spoznaja da ga može postići snagom koju u sebi nosi.

Vjera u druge. Početna osnova je znati vrednovati što je dobro, lijepo, zanimljivo, što znaju i naši bližnji, a što možemo otkriti kao veliko blago kad ispružimo ruku prijateljskom gestom. Drugi nas mogu savjetovati i podržavati. Živjeti znači suživjeti s drugima.

Jakost, odvažnost, umijeće rješavanja problema. Vaše dijete treba znati da je moguće riješiti svaki problem. U životu ponekad moramo prihvatiti rizik. Dijete se ne smije plašiti pogrešaka i nepoznatoga: samo tako se otkrivaju nove stvari, tako se uči ići u budućnost. Napredujemo i po svojim pogreškama, one nas uče. Ne treba se zatvarati u sigurnosti i u navike, u modu i način odijevanja, blagovanja, življenja.

Treba se pravilno služiti svojom samostalnošću. Dobro je da dijete nauči kontrolirati sebe, svoje emocije, da odgovorno odlučuje i poznaje svoj unutarnji svijet. Ne treba olako optuživati druge i sreću. Uvijek treba odijevati kaput s dva džepa, u svakom džepu s komadom papira na kojemu piše: “Ja sam samo šaka praha” i “Ja sam gospodar svijeta”.

Prihvaćanje pravila, načelo stvarnosti. Vaša djeca trebaju raditi, jednom će preuzimati profesionalne zadaće, poštovati rokove. Kad budu preuzimala svoja mjesta u životu, morat će prihvatiti da postoje zakoni koje treba poštovati. Svatko na svome radnom mjestu ima zadaće koje treba obavljati. Djelovati ne znači biti drugima podložan niti druge prezirati, to znači: biti svoj gospodar. Još je nešto jako važno: u svijetu postoji dobro i zlo, a samo “savjest” umije razlikovati jedno od drugoga.

Treba priznati drugoga, poštovati različitosti. Cilj našega života nije stići prvi nego biti sretan. Valja naučiti biti pošten, uljudan, poštovan, tolerantan. Ne treba se uspoređivati s drugima: svi smo različiti i svi važni. Umjesto da se uspoređuješ, budi ponosan na ono što si postigao. Nauči da se s drugima ne treba natjecati, druge ne treba prosuđivati po vanjštini.

Valja sudjelovati u zajedničkom dobru, gajiti solidarnost. Djecu treba voditi putem solidarnosti. Neka djeca znaju izraziti svoje osjećaje i uspostaviti prijateljske kontakte, dok se djeca odvajaju i udaljuju. To nije njihova krivnja. Obiteljska se solidarnost temelji na razmjeni osjećaja što se konkretno očituje u malim oblicima suradnje: pomoći mami, održavati red u sobi, ne umarati se previše. Osjećaj solidarnosti gradi se svakodnevno. Vaše se dijete treba osjećati kao solist u orkestru. Postoje prekrasne dionice za svaki pojedini instrument. Svaki dan treba sudjelovati. Ostali su suputnici, a ne protivnici.

Rad, kreativnost i odvažnost duha. Naučite djecu da osvajaju, istražuju, da se uvijek oko nečega trude. Neki drugi sve poduzimaju da uspiju: varaju, guraju se preko reda, drogiraju, gaze druge, viču, služe se lažnim informacijama. Napredovati znači uspinjati se malo-pomalo, stepenicu po stepenicu.

Prijateljstvo, prava ljubav. Zadaća roditelja i obitelji općenito jest naučiti djecu da otkriju svetost odnosa. Riječ trebaju imati ne samo osjećaji, nego i razum. Moraju naučiti ljubiti. Unatoč tomu što posvuda vide razvode i podjele, moraju vjerovati da je moguće biti vjeran do smrti. Ljubav nije igra, to je ozbiljna stvar. Srce treba trenirati.

Bog. Unutarnja radost velika je životna tajna. Bog i njegova riječ Isus, zajednica kršćana jedina su i prava “dodatna brzina” koja prati naš život na zemlji. To je izvor radikalne nade i snaga koju nam nitko drugi ne može dati.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Vaša djeca imaju samo vas”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.