Tijekom predadolescentskog razdoblja djevojčicama je iz­nimno potrebno primati očinske izraze ljubavi. Za razliku od dječaka, kod djevojčica potreba za uvjeravanjem u bezuvjetnu ljubav sve više raste i čini se da doseže vrhunac oko jedanaeste godine. Jedan od razloga ove posebne potrebe taj je što majke u ovom razdoblju općenito pokazuju više tjelesne privrženosti od očeva.

Promotrite skupinu šestašica u školi i vidjet ćete razliku između onih koje su pripremljene za adolescenciju i onih koje se s time bore. Kako se djevojčica bliži tom osjetljivom razdoblju života, ona intuitivno zna da se treba osjećati dobro u svojoj koži. Ona također nesvjesno zna da treba imati zdrav spolni identitet da bi izdržala godine pred sobom. Od presudne je važnosti da se osjeća vrijednom kao žensko biće.

Ako promotrimo djevojčice, vidjet ćemo da nekima od njih odnosi sa suprotnim spolom predstavljaju problem. One su u društvu mladića ili sramežljive i povučene ili pak koketne, pa čak i zavodljive. Dečki mogu uživati u koketiranju privlačne djevojke, ali prema njoj neće gajiti veliko poštovanje i obično će je ismijavati među sobom. No prava muka za takvu djevojku nije samo njezin ugled, nego i njezini odnosi s drugim djevojkama. One joj obično zamjeraju njezino ponašanje prema dečkima. U ovom razdoblju za nju je važnije imati zdrava prijateljstva s drugim djevojkama i njihovu podršku, negoli se slagati s mladićima. Također, ova prijateljstva predstavljaju uzorak svih budućih prijateljstava koja će djevojka ostvarivati kroz život.

Neke se djevojke ne ponašaju neprikladno prema dečkima: jednostavno, ponašaju se prirodno, onakve kakve jesu, zato što posjeduju zdravo samopoštovanje i zdravo razvijen spolni identitet. Njihovi su obrasci ponašanja dosljedni i postojani, bilo da razgovaraju s braničem koji je zvijezda škole ili pak sa sramežljivim, neodlučnim mladićem. Primijetit ćete također da mladići prema takvim djevojkama imaju visoko poštovanje. No najbolje od svega, one imaju bliske i iskrene odnose s drugim djevojkama i njihovu podršku.

Djevojke sa snažnim i zdravim samopoštovanjem i spolnim identitetom izdržljivije su i kad je u pitanju negativni pritisak vršnjaka. Odlučnije se pridržavaju moralnih mjerila kojima su ih poučili kod kuće i misle svojom glavom.

Otkuda ta razlika među djevojkama? Jedne imaju puno problema u odnosima s vršnjacima, dok se druge u njima snalaze izvrsno. Pogodili ste – spremnik ljubavi. Većina djevojaka koje se dobro snalaze imaju očeve koji sudjeluju u održavanju njihovih emocionalnih spremnika punima. Međutim, ako djevojka ima oca koji nije prisutan kod kuće, još uvijek nije sve izgubljeno. Dobru bi zamjenu mogao pružiti djed ili ujak. Mnoge djevojke bez oca odrasle su, u svakom pogledu, u zdrave žene.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Garyja Chapmana i Ross Campbell “Pet jezika ljubavi djece”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.