Don Damir Stojić i voditelj službe ozdravljanja zajednice Božja pobjeda Ante Bilaver sudjelovali su u BP podcastu posvećenom krizi očinstva.

O interesu publike za ovu temu svjedoči činjenica da je u samo mjesec dana epizoda pogledana preko 180 tisuća puta, što je ogromna brojka za hrvatske prilike.

Iz Božje pobjede otkrili su nam i druge zanimljive podatke o podcastu.

“Većinu gledatelja čine muškarci, a demografski podaci pokazuju da je udio korisnika gotovo jednako raspoređen po dobnim skupinama. Također, imamo velik udio gledatelja iz inozemstva. Tako 22,5% korisnika dolazi iz Srbije, 12.5% iz Bosne i Hercegoine, a 8.7% iz Njemačke.”

“Podaci i broj pogleda svakako su nas iznenadili, ali oni samo pokazuju da je kriza očinstva ozbiljan problem koji se provlači generacijama i područjima. Nažalost, o njemu se premalo progovara.”

Problemi očinstva

Jedan od zanimljivijih dijelova bio je don Damirov odgovor na pitanje ‘Što najviše sprječava današnje očeve da ispune svoj potencijal?’. Župnik župe Duha Svetoga na Jarunu naveo je tri stvari:

“Prvo je to što su mnogi muževi i očevi pobrkali ljestvicu vrednota: vide kao svoju prvu ulogu to da budu skrbnici i donose stvari izvana u dom. Nevjerojatno je koliko je to nekima primamljivo i kako opravdavaju to što nisu prisutni jer se bave tom dimenzijom svoje uloge”, kazao je don Damir.

Prema njemu, problem odsutnosti čak i ako je samo na neko vrijeme leži u činjenici što: “ima nešto duhovno i emotivno u svakoj fazi života djeteta što više nikada ne možeš nadoknaditi, sve od trenutka kad je dijete začeto, kada otac i muž mora biti prisutan kako bi žena lakše podnosila trudnoću”.

“Što se mene tiče, jako puno očeva to ne zna i rade grešku što nisu prisutni”, kaže don Damir.

“Na kraju krajeva, Jahve je dao Adamu zapovijed da štiti vrt. Postavlja se pitanje kako je onda zmija ušla. Odgovor je: Jer je Adam bio odsutan. Edenska priča se ponavlja”, rekao je salezijanac te nastavio:

“Kao drugo, Isus u petom poglavlju evanđelja po Mateju kaže: Blago krotkima, oni će baštiniti zemlju. Nagrada za krotkost je baštinjenje zemlje. Da bi čovjek išta baštinio, fakultetsku diplomu primjerice, mora ukrotiti sebe, svoje vrijeme, mora ulagati u nešto”.

“Zato su drugi problem ‘neukroćeni muškarci’. Tu spada npr.: izljevi bijesa, nasilje, grijeh kocke (kocka je katastrofa), alkohol, neumjerenost u jelu i piću, blud. Iza toga je muška neukroćenost, neposjedovanje sebe. Ali ako ti ne posjeduješ samoga sebe kao pravi kralj, onda ne možeš posjedovati niti išta drugo, a kamoli baštiniti”, kazao je don Damir te prešao na treći problem.

“Treća stvar je to što su mnogi očevi i muževi zaboravili da su sinovi, a svojstvo svakog sina je poslušnost i poniznost pred Ocem. Naravno, ne mislim ovdje samo na zemaljskog oca.”

“Sin po naravi uvijek mora biti poslušan i zato imamo jedan naraštaj oholih. Engleski se kaže ‘entitlement generation’. Naraštaj koji smatra da ima pravo na sve, ne osvrćući se na odgovornost”, ustvrdio je don Damir.

Cijeli podcast možete pogledati u nastavku: