Pokušavati začeti nakon gubitka djeteta spontanim pobačajem zna biti zastrašujuće. Poslije radosti pozitivnog testa za trudnoću svaki se dan pitate hoće li djetetu to biti posljednji dan. Svako jutro započinjete zahvalnošću za dar još jednoga dana. Termin poroda izgleda vam poput slabo vidljivoga broja na obzoru – ciljne linije čije je postojanje teško priznati. Svaki udarac djeteta u utrobi je izvor radosti, no bol zbog izgubljenog djeteta uvijek je tu, ponekad neizdrživo svježa, rana koja još nije zacijelila.

Takvu sam situaciju proživljavala posljednjih mjeseci, i obraćala se brojnim svecima radi molitava i utjehe, a naročito sv. Gerardu, svecu zaštitniku trudnica.

Gerard Majella živio je u 18. stoljeću, i odrastao je u siromašnoj talijanskoj obitelji. Naročito je poštovao siromahe i patnike. Nakon što mu je otac umro, radio je različite skromne poslove, a cijelo ga je vrijeme privlačio redovnički život. Dio zarade davao je majci, a ostalo sirotinji, i mnogo je vremena provodio posteći i moleći. Zbog lošega zdravlja su ga dva puta odbili u kapucinskom samostanu u gradu Muru, no on je ustrajao, i u dobi od 23 godine pridružio se Družbi Presvetog Otkupitelja. Tri godine kasnije položio je zavjete i postao časni brat.

Uvijek je govorio da živi „kako bi činio Božju volju”. Njegova pobožnost, mudrost i dar čitanja savjesti pomagali su mu u služenju siromasima i redovnicama. Brat Gerard imao je i posebne darove, uključujući levitaciju, bilokaciju i čitanje duša. Za života je učinio mnoga čuda: vratio je u život dječaka koji je pao s litice, blagoslovom je polje siromašnog ratara oslobodio od miševa, jednoj siromašnoj obitelji blagoslovio je zalihu žita, i ona je potrajala do sljedeće žetve, i više je puta umnožio kruh za siromahe.

No brat Gerard je postao zaštitnik trudnica zbog čuda s izgubljenim rupčićem.

Jednog mu je dana ispao rupčić. Neka je djevojčica potrčala k svecu da mu ga vrati, a Gerard je na to rekao: „Zadrži ga, može ti zatrebati jednoga dana.” Za nekoliko godina, kad je djevojčica odrasla i udala se, zatrudnjela je. To joj je bilo prvo dijete, a porod je bio težak, i žena se sjetila rupčića. Znala je da je njegov vlasnik svet čovjek, i kako joj molitve brojnim drugim svecima nisu pomogle, zatražila je da joj donesu rupčić brata Gerarda. Kad su joj rupčić položili na tijelo, bol se smanjila, i žena je rodila zdravo dijete, a u tim je vremenima to bila rijetkost.

I danas majke pripisuju zdravu djecu, sigurne porode i dugo iščekivana začeća zagovoru sv. Gerarda. Majke koje su prošle kroz neplodnost, spontane pobačaje i gubitak novorođene djece obraćaju se tome svecu, vjerujući da će ih Bog po svečevim moćnim molitvama blagosloviti čudom – djetetom koje žarko žele držati u naručju.

Nalazim veliku utjehu u svakodnevnom moljenju krunice sv. Gerarda, i osjećam se zaštićenom noseći svečeve relikvije. Relikviju se može dobiti kontaktirajući Sinove Presvetog Otkupitelja (prekoalpske redemptoriste), skupinu redovnika koji žive u otočnom samostanu Golgotha, blizu Škotske. Ti redovnici naročito štuju sv. Gerarda i Gospu od Brze Pomoći. Ti sveti ljudi šalju malu relikviju sv. Gerarda svima koji to zatraže, i mole na nakane.

Svoju relikviju sv. Gerarda nosim otkad sam je dobila, od ranih dana trudnoće. Moj muž i ja oduševljeni smo što je dijete zdravo i napreduje, a i ja sam dobro. Što je još važnije, sve mi je lakše vjerovati i predati se. Shvaćam da je svrha moga života, riječima sv. Gerarda, „činiti volju Božju”. To ponekad uključuje bol i patnju, no ja znam da mi je sv. Gerard pomogao pronaći radost u mojoj situaciji.

Neka Bog blagoslovi sve vas majke koje su pretrpjele strašnu bol neplodnosti, duboku žalost spontanog pobačaja i tragediju gubitka novorođenčeta! Neka vas Bog po zagovoru sv. Gerarda blagoslovi onime čemu se bez prestanka nadate, ali i trajnim mirom u svim borbama kroz koje prolazite.

Krunica sv. Gerardu za trudnice

Veliki sv. Gerarde, ljubljeni službeniče Isusa Krista, ti si savršeni nasljedovatelj našega krotkog i poniznog Spasitelja, i odano dijete Majke Božje. Zapali u mome srcu iskru rajske vatre ljubavi što je gorjela u tvome srcu i učinila te zvijezdom vodiljom ljubavi.

Slavni sv. Gerarde, ti si poput svoga božanskoga Gospodina bez mrmljanja i prigovora podnosio klevete zlobnika što su te lažno optuživali za zločine, i Bog te odredio za zaštitnika trudnica. Čuvaj me od opasnosti i štiti dijete koje sada nosim. Moli da dijete sigurno dođe na svijet i da primi sakrament krštenja.

Tri Očenaša, tri Zdravomarije, tri Slava Ocu

Charisse Tierney | Catholic Mom

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net