RODITELJSTVO I KRIŽ

Tri načina kako vas roditeljstvo može učiniti svetima

Tko hoće da ide za mnom, neka se odreče sebe, uzme na se križ svoj i tako ide za mnom! (Mt 16,24)

sveto roditeljstvo

Foto: Shutterstock.com

Dok sam prošle nedjelje na misi držao svog sina u naručju, naprežući svoja leđa zbog dodatne težine, shvatio sam koliko je zahtjevnije klečati za vrijeme pretvorbe – zapravo bilo je to poput moje male osobne kalvarije. Tada mi je sinulo: ja zapravo nosim svoj križ.

Tko hoće da ide za mnom, neka se odreče sebe, uzme na se križ svoj i tako ide za mnom! (Mt 16,24)

1. Staviti sebe u drugi plan

Biti roditelj i odgajati djecu siguran je put kojim sebe stavljate u drugi plan. Život vam se više ne vrti oko vlastitih sebičnih ili egoističnih želja. Ako jest, tada radite nešto krivo. Roditeljstvo je savršena prilika da naučimo živjeti za druge. Budimo iskreni, stavljanje sebe u drugi plan ne zvuči zabavno. I ponekad roditeljstvo nije zabavno. Postoje oni teški trenuci kada se pitate kako ste se uopće našli u toj situaciji. No tako treba biti. Roditeljstvo vas poziva na promišljanje, borbu, rast i učenje. Bog je to namjerno tako uredio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov plan za vaš život jest učiniti vas svecem, naučiti vas kroz iskustvo svakodnevnog života kako voljeti kao što On voli. Uostalom, to je ono što su sveci na Nebu shvatili. To je ono što trebamo od Njega naučiti ako se nadamo provesti vječnost s Njim. Stoga dobrodošli u roditeljstvo – Božji cjeloživotni plan usmjeren na stavljanje sebe u drugi plan. Zadobili ste prednost na putu za Nebo ako ste iskoristili dar kojim sebe radi roditeljstva stavljate u drugi plan.

2. Uzeti svoj križ

Križevi dolaze u svim oblicima i veličinama. Jedni su teži od drugih, druge je lakše nositi, treći vas neprestano žuljaju, a četvrti su poput trna u vašem boku. Ipak, vjerujem da vam Bog daje križ koji vam je potreban. Ne radi se o nasumičnom odabiru, okolnostima ili slučajnosti. Bog ne djeluje tako. On ima plan za sve što čini u vašem životu.

To znači da je Bog odabrao osobnost vašeg djeteta. On ga je takvim učinio s razlogom. I On zna da ćete se morati često nositi s njegovom pobunom i neposlušnošću. Naravno, On zna sve to. I On sam je iskusan otac. U konačnici, On se borio s tobom i sa mnom kada smo se pobunili i postali neposlušni… zar nije tako? On zna da neće biti lako nositi svoj križ i da se vaša djeca neće uklapati u savršenu sliku kakvu ste nekada imali o njima. On također zna da noseći svoj križ nećete samo voditi svoju djecu, već ćete i sami rasti u svetosti i pritom na dubok način spoznavati koliko vas On voli.

3. Nasljedovati Isusa

Što zapravo znači nasljedovati Isusa? Dopustite da razbijem krivu sliku koju imate i kažem da je to više od ispunjavanja obveze odlaska na nedjeljnu misu. On vas dakako želi vidjeti na nedjeljnoj misi, ali vas ne želi susresti samo jednom tjedno. Nasljedovanje Isusa je životni stil, putovanje, ljubavna veza. Nalikuje li ovo vašem odnosu s Isusom? U redu je ako nije tako. On je uvijek spreman raditi s vama.

Ako promotrite ljude koji su išli za Isusom, dobit ćete bolju sliku o tome što zapravo znači nasljedovati ga. U Evanđeljima ćete čuti kako su ostavili sve iza sebe kada ih je on pozvao da ga nasljeduju. Nisu ga ispitivali. Nisu se grčevito držali za ono što su bili prije susreta. Nije bilo što, kako, zašto? On je pozvao. Oni su slijedili. I njihovi životi nikad više nisu bili isti.

Kao roditelju, u vašem životu ne postoji ništa važnije nego da svoje dijete vodite prema Isusu. To znači da je vaš primarni cilj, misija i svrha kao roditelja dovesti vaše dijete u Nebo. U konačnici njihov je izbor, no vi kao roditelj imate velik utjecaj na njih i nadam se da to ozbiljno shvaćate. Najvažnije je da zapamtite kako nije važno samo ono što govorite, već ono što činite i ono što vi jeste.

Svakoga dana postavite sebi ova pitanja: Jesam li ja svojoj djeci primjer osobe koja nasljeduje Isusa? Mogu li u meni vidjeti odraz Isusa Krista? Jesu li ih moje riječi i djela danas doveli bliže Isusu ili su ih udaljili od Njega?

Ricky Jones | www.wordonfire.org

Prijevod: N.P. | Bitno.net

Objavljeno: 3. kolovoza 2017.

Možda vam se svidi