Vjerujem da djecu ničim nije moguće uspješnije odgajati nego ljepotom odnosa. Ljepotom odnosa oca i majke, ljepotom odnosa roditelja prema djeci, ljepotom odnosa prema drugima, prema svojim obvezama, prema stvarima… Ljepota odnosa, naime, nužno uključuje svijest o dostojanstvu. Ona je u korijenu svih lijepih odnosa.

Ljepotom odnosa bit će uvjerljivo moguće djecu odgajati za smisao, za osjetljivost za potrebe drugih, za osjetljivost za različitosti, ali i za smionost. Ljepotom odnosa poučit ćemo djecu za što se vrijedi založiti i da u životu ima stvari koje nemaju cijenu, za koje vrijedi sve dati, jer bez njih ničega nema.

Odgajajući djecu na taj način, odgojit ćemo ih i za život s Bogom. Obodrena našim životom, moći će osjetiti da je Bog živ i da je ovdje, među nama. Da ga se život svakoga od nas tiče i da se i nas itekako tiče njegov život.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Stjepana Lice “Obiteljski život”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.