Postoji nekoliko vrsta učenika. Naravno da roditelje najviše raduju ona djeca koja samostalno rješavaju školske zadaće jer s njima nemaju puno posla. Međutim, postoje i ona djeca koja su potrebna samo malo naše podrške ili motivacije, ali i ona nad kojima doslovno treba “bdjeti”. Cilj svakog roditelja jest osposobiti svoje dijete, pa čak i ono koje je ovisno o nama, da što prije postane samostalno u odrađivanju svojih zadataka, piše Aleteia. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u učenju s djecom.

1. Odredite vrijeme za učenje

Taj termin ponajprije ovisi o obiteljskim obavezama. Dijete može učiti odmah poslije nastave, nakon užine ili navečer. Najbolje bi bilo kada bi roditelj u dogovoru s djetetom odredio neki fiksni termin kojega se svakodnevno može pridržavati. Na taj se način uspostavljaju rituali, koji djeci pomažu u formiranju navika. Što se tiče vikenda, pokušajte s djecom unaprijed dogovoriti hoće li pisati domaću zadaću u petak navečer ili tijekom subote, kako vas u nedjelju navečer ne bi dočekao hladan znoj.

2. Pronađite najbolje mjesto za učenje

To mjesto treba biti primjereno djeci, a istovremeno i tiho, kako bi se djeca mogla usredotočiti na školske zadaće i učenje. Dijete može učiti u svojoj sobi, radnoj sobi, kuhinji… Iznimno je važno da, kada se to mjesto jednom odredi, više se ne mijenja. Pozicija roditelja za vrijeme učenja ovisi o njihovoj dobi. Možete sjediti pokraj njih ili boraviti u susjednoj sobi, ali važno je da im uvijek budete dostupni.

3. Dobro se organizirajte

Dobra organizacija je pola obavljenog posla. Pokušajte se adekvatno pripremiti za sve vrste školskih zadataka. Primjerice, ako se dijete za zadaću ima sastavak, bilo bi dobro da ga najprije napiše u bilježnicu, koja će uvijek biti kod kuće, pa ga naknadno prepiše u školsku bilježnicu.

Značajnijih problema u organizaciji učenja mogli bi imati roditelji više djece. Pokušajte svako dijete pratiti ovisno o njegovoj potrebi pa kad procijenite da mu vaša pomoć više nije potrebna, prebacite se na drugo dijete. Bilo bi dobro da svi školarci istovremeno uče i pišu zadaće, jer ako se jedno dijete igra u susjednoj sobi, drugo bi moglo imati problema s koncentracijom.

4. Učite ih dobrim navikama reda i samostalnosti

Neka vaša djeca samostalno pišu svoje domaće zadaće, a vi ih možete na kraju ispraviti. Nadalje, nemojte umjesto njih šiljiti olovke, mijenjati gumice u pernici ili pospremati torbu za školu. To su navike koje moraju sami steći i koje će im pomoći da postanu samostalni. Ne radite umjesto djece ono što ona mogu sama.

5. Otkrijte mane i vrline svoje djece

Tijekom pisanja školskih zadaća možemo otkriti kakva su naša djeca učenici, koje predmete vole, na koji način uče, kako se suočavaju s neuspjesima i frustracijama. Uz pisaći stol također možemo otkriti kako djeca napreduju, pamte li gradivo, jesu li znatiželjna i vole li postavljati pitanja. Osim toga, vrijeme koje provedemo s djecom uz pisaći stol može nas dodatno zbližiti, ali nam i pomoći da ih bolje razumijemo.

6. Započnite učenje molitvom

Zajedničko učenje možete započeti kratkom molitvom. To može biti samo jedna rečenica. Djeci će molitva pomoći da se smire i zaborave na gužvu u školi, zanimljivosti koje su im se dogodile na putu prema kući ili na aktivnosti koje ih toga dana još čekaju. U toj kratkoj molitvi možete Gospodina zamoliti da vaše dijete smiri, daruje mu strpljenje i koncentraciju.

7. Budite primjer svojoj djeci

Ne možemo očekivati da će naša djeca biti marljiva i organizirana ako vide da mi svoje dužnosti obavljamo u zadnjem trenutku i ne živimo disciplinirano. Međutim, ako naša djeca vide da se trudimo biti odgovorni, uredni, otvoreni i zainteresirani za učenje novih stvari, onda će nam biti znatno lakše te vrline ugraditi u njih.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net